Három magyar filmet is díjaztak Lengyelországban

  • MTI/narancs.hu
  • 2019. július 1.

Mikrofilm

Eredettörténet, portré, gyermekkereskedelem.

Bogdán Árpád, Varga Ágota és Schwechtje Mihály filmjeit is díjazta a zsűri Lengyelországban, a hétvégén véget ért lagówi nemzetközi filmfesztiválon - közölte hétfőn a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.

A nyugat-lengyelországi Lagówban 48. alkalommal megrendezett filmfesztiválon Bogdán Árpád legutóbbi alkotásáért elnyerte a legjobb játékfilmnek járó Arany Szőlőfürt díjat. A Genezis a bibliai eredettörténetet a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből érkező emberek sorsán keresztül eleveníti meg.

Ez a film arról szól, hogy „minden tragédia után újra lehet építeni a gonosztól megvédő erkölcsi tűzfalakat"

Már játsszák a mozik Bogdán Árpád új filmjét. A Genezisben tárgyalt probléma mindenkié. Tegnap óta játsszák a mozik Bogdán Árpád második nagyjátékfilmjét, a Genezis t. Bár a film elsősorban a 2008/2009-es romagyilkosságokról is szól, a rendező korábban azt mondta, inkább egy általános emberi problémáról és arról a reményről szeretett volna beszélni, hogy „minden tragédia után újra lehet építeni a gonosztól megvédő erkölcsi tűzfalakat".

A lagówi nemzetközi filmfesztiválon Varga Ágota A fegyházlelkész című portréfilmje Ezüst Szőlőfürt díjat nyert a dokumentumfilmek versenyében. A Magyar Média Mecenatúra Program támogatásával készült alkotás egy fáradhatatlan, saját útját járó fegyházlelkész, Butsy Lajos atya portréja.

Schwechtje Mihály Aki bújt, aki nem című, szintén Mecenatúra-támogatással készült rövidfilmjéért, amely egy megrázó dráma a gyermekkereskedelemről egy szegény magyar faluban, Bronz Szőlőfürt díjat nyert Lagówban.

 

Készült egy remek magyar kisfilm, s úgy tűnik, végre el is jut a moziba

Az Aki bújt, aki nem egy fontos témáról mesél mindenféle sallang nélkül, cirka 11 percben. Egyetlen nagy baj van a magyar kisfilmekkel: a legritkább esetben jutnak el a mozikba. Persze, ott vannak a fesztiválokon, értesülünk a sikerekről, és ha éjjeli baglyok vagyunk, még akár valamelyik csatorna éjszakai műsorsávjában is megnézhetjük őket.

(A nyitóképen Bogdán Árpád rendező és a Genezis színészei.)

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?