Hétrészes retrospektív vetítéssorozattal ünneplik Tarr Bélát Los Angelesben

  • narancs.hu
  • 2023. június 2.

Mikrofilm

Az esemény Határtalan kárhozat címmel fut.

2011-es A torinói ló című filmjével ugyan Tarr Béla visszavonult a filmkészítéstől, de a Tarr-kultusz továbbra is él és virul – nemcsak Kairóban, vagy épp Franciaországban lelkesednek a rendezőért még mindig, de Los Angelesben is. Az American Cinematheque ugyanis Bleak Week programsorozata keretein belül hétrészes retrospektívben mutatja be a kultikus magyar alkotó legismertebb műveit. „Tarr egy speciális kérdezz-felelek és bemutatkozás erejéig is csatlakozik hozzánk, miközben megünnepeljük azokat az alkotásokat, amelyeket általában a valaha készült leglátnokibb és legbefolyásosabb filmek között emlegetnek” – írják honlapjukon. A programban a Családi tűzfészek, a Szabadgyalog, a Kárhozat, a Sátántangó, A londoni férfi, A torinói ló, valamint a Werckmeister harmóniák 4K-s felújított változata szerepel.

„Helló Los Angeles! Örülök hogy hosszú idő után újra itt lehetek. Érdeklődve várom, hogy vagytok és mi folyik épp a városban. Remélem, sikerül a találkozónk és jól fogjuk együtt eltölteni az időt. Ott találkozunk!” – fogalmazott Tarr az Indiewire-nek, ami úgy hirdeti az eseményt, mint Tarr ritka amerikai fellépéseinek egyikét. Ha már a tengerentúlon jár, a rendező benéz a New York-i Film at Lincoln Center moziba is, ahol négy filmjét vetítik: a korábban felújított Werckmeister harmóniák mellett az újonnan restaurált Családi tűzfészket, A londoni férfit és a Szabadgyalogot.

Az American Cinematheque Los Angeles-i független, nonprofit kulturális szervezet, melynek célja a legmaradandóbb filmek bemutatása a világ minden tájáról. 1981-ben alakult az 1971-83 között futó legendás Filmexből (The Los Angeles International Film Exposition) kinőve. A fáma szerint miután 1984-ben Sydney Pollack filmrendező (Aranyoskám; Távol Afrikától; A lovakat lelövik, ugye?) látogatást tett a párizsi Cinémathèque Française-ban, elhatározta hogy létrehoz egy egész éven át tartó filmfesztivált Los Angelesben, ahol az alkotók és filmrajongók nemcsak megnézhetik, de meg is vitathatják a legjobb filmeket. A szervezet munkájában továbbra is olyan világhírű alkotók vesznek részt, mint Martin Scorsese, Mike Nichols, Francis Ford Coppola vagy William Friedkin.

Bleak Week: Cinema of Despair (Sivár hét: A kétségbeesés mozija) című programsorozatuk tavaly indult. Az egyhetes fesztivál lényege, hogy olyan filmeket mutasson be szerte a világból, amelyek az emberiség legsötétebb oldalát, a történelem legmélyebb pontjait járják körül. Mindezt természetesen a filmtörténelem legelismertebb rendezőinek tolmácsolásában: az idei, immár második eseményen olyan alkotók filmjeit vetítik, mint Gus Van Sant, Rainer Werner Fassbinder, Kenji Mizoguchi, Ousmane Sembène, Pier Paolo Pasolini vagy Elem Klimov. Tarr Sátántangóját már a tavalyi, első Bleak Week-en játszották, a mostani rendezvénynek ő lesz az egyik díszvendége. Nem ő lesz azonban az egyedüli magyar alkotó a programban: levetítik Fehér György kultikus 1990-es Szürkület című filmjének 4K-s, felújított változatát is.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk