Tarr Béla életműdíjat vehetett át a Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon

  • narancs.hu
  • 2022. november 14.

Mikrofilm

A magyar filmrendező mesterkurzust is tartott az egyik legnagyobb presztízsű közel-keleti filmes seregszemlén.

November 13-22. között rendezik a Kairói Nemzetközi Filmfesztivált (CIFF), melynek egyik díszvendége idén Tarr Béla. Az egyik legismertebb magyar filmrendező az eseményt megnyitó ceremónián életműdíjat vehetett át. „Ha a filmtörténelem 100 legfontosabb filmjére gondolunk, nem hagyhatjuk ki belőle Tarr munkáit” – fogalmazott Amir Ramses fesztiváligazgató. A rendező köszönőbeszédében kiemelte: a mozin keresztül a világon mindenhol megértik őt, még ott is, ahol nem beszélik a magyart. A mozi ugyanis az érzelmek nyelvét használja, amelyen keresztül mindenki ugyanúgy beszél vallástól és kultúrától függetlenül. „Mind emberek vagyunk” – emelte ki. Tarron kívül az egyiptomi Kamlah Abu-Zikri rendező és a veterán egyiptomi színésznő, Lebleba vehettek át elismerést.

Azt, hogy Tarr az idei CIFF egyik kiemelt vendége, az is jelzi, hogy a fesztivál műsorra tűzi A torinói ló című 2011-es és a Werckmeister harmóniák című 2000-es mesterművét is. Sőt mesterkurzust is tartott, melyben betekintést engedett komplex művészeti világába.

Az idei CIFF-en 54 országból közel 100 filmet vetítenek. A nyitófilm a következő Oscar legnagyobb esélyese, Steven Spielberg A Fabelman család című önéletrajzi ihletésű mozija volt. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!