Ez a tíz legjobb magyar film a franciák szerint

  • narancs.hu
  • 2023. május 9.

Mikrofilm

Valósággal odavannak Tarr Béláért!

A közelgő Cannes-i Filmfesztivál alkalmából – ahol Scorsese legújabb és Godard legutolsó filmjét is bemutatják – a Magyar Filmadatbázis összeállította, melyek a legkedveltebb magyar filmek Franciaországban. Mindehhez „testvéroldala”, az allocine.fr adatait használta. Az eredményekből kiderült, hogy a franciáknál egyértelműen Tarr Béla a legmagasabbra taksált rendezőnk. De a franciák nyitottak az újdonságok irányába is: a rangsorban a legfrissebb film Schwechtje Mihály 2018-as alkotása.

Íme a lista:

1. Sátántangó

Tarr Béla mesterműve nemcsak életművében, de a magyar és egyetemes filmtörténetben is kiemelt helyet foglal el: ez az egyedüli magyar alkotás, ami szerepel a Sight and Sound nagy presztízsű, tízévente megrendezett, minden idők legjobb filmjeit felsoroló listáján, mégpedig a 78. helyen, holtversenyben az Alkony sugárúttal, a Szép nyári nappal, a Modern időkkel, az A Matter of Life and Death-szel és a Céline és Julie csónakázikkal. A filmről 25 éves évfordulója kapcsán ebben a cikkünkben értekeztünk. A film alapjául szolgáló könyv szerzőjével, Krasznahorkai Lászlóval többször is interjúztunk, amelyek során természetesen a Sátántangó is előkerült; de beszélgettünk már a zeneszerző Víg Mihállyal és természetesen Tarr Bélával is.

2. Werckmeister harmóniák

A Sátántangó utáni talán legismertebb Tarr-mű 2000-ben készült, szintén Krasznahorkai regénye alapján. A film egy alföldi kisvárosban játszódik; a közösség életét egy rejtélyes cirkuszi trupp zavarja meg, akik egy bálnatetemmel járják a vidéket – nyomukban pedig tombolni kezd a csőcselék, amelyet az újságkihordó Valuska tehetetlenül figyel végig. A Werckmeister harmóniák ma már egyértelműen alapfilmnek számít, de annak idején élénk vita bontakozott ki róla a Magyar Narancs hasábjain: Jánossy Lajos írására Kovács András Bálint, Dercsényi Dávid, Schubert Gusztáv, Peer Krisztián és Györffy Miklós is reagált; majd a kört Jánossy újabb írása zárta. Forgách András korabeli kritikája ide kattintva olvasható.

3. Kárhozat

A Tarr-mesterhármas harmadik tagja 1986-ban, ugyancsak Krasznahorkai műve alapján készült: főhőse, Karrer a bányászváros többi lakójához hasonlóan céltalanul tengődik, majd amikor a helyi bár énekesnője szakít vele, drasztikus tettre szánja el magát. A filmről több szó esik Tarr Béla 60. születésnapja alkalmából készült portrénkban.

4. Fehér tenyér

Hajdu Szabolcs tornászfilmje a sporton keresztül mutatja be az elnyomás és lázadás kapcsolatát, a tekintély erejét és azt, milyen hatással van jelenünkre a kádárista múlt öröksége. 2006-ban ezzel a filmmel pályázott Magyarország az Oscarra – ugyan a jelöltek közé nem sikerült bejutni, de a franciákra láthatóan nagy hatással volt a mozi. Annak idején a Fehér tenyérrel kapcsolatban interjúztunk is Hajdu Szabolccsal, míg a filmről írott korabeli kritikánk itt érhető el.

5. Redl ezredes

Szabó István talán legismertebb filmje, közép-európai trilógiájának kezdő darabja a Mephisto, amely nem mellesleg Oscar-díjat is kapott. A franciák mégsem ezt, hanem a Redl ezredest, a trilógia középső részét kedvelik a leginkább. A film Alfred Redl felemelkedését és bukását mutatja be Klaus Maria Brandauer főszereplésével. Szabó Istvánnal készült korábbi interjúnk, melyben erről a filmjéről is szó esik, ide kattintva olvasható.

6. Pieces of a Woman

Mundruczó Kornél olyan sikerei után rendezte meg kanadai-magyar-amerikai koprodukcióban készült filmjét, mint a Szép napok vagy a Fehér isten. A Pieces of a Woman egy olyan nőről szól, aki egy otthonszülésben elvesztette gyermekét, gyászában pedig férjétől és családjától is eltávolodik. A főszerepet játszó Vanessa Kirby-t 2021-ben Oscarra jelölték alakításáért. Kritikánk itt érhető el.

7. Tiszta szívvel

Till Attila műsorvezető 2008-as Pánik című romantikus komédiájával debütált rendezőként, a három évvel később készült Csicska című rövidfilmje pedig számos filmfesztivált megjárt. Ezután készítette el a kerekesszékes bűnözőkről szóló Tiszta szívvelt, melyet 2016-ban Magyarország az Oscarra is nevezett. Till Attilával még a Csicska Cannes-i bemutatója kapcsán beszélgettünk; a Tiszta szívvel egyik főszereplőjével, Fekete Ádámmal készült interjúnk pedig ide kattintva olvasható.

8. Remélem legközelebb sikerül meghalnod : )

Schwechtje Mihály az online zaklatásról szóló 2018-as tini thrillerje nemcsak a lista legfiatalabb tagja, de egyik legnagyobb meglepetése is: nagyobb marketingkampány vagy filmfesztiválos dicsőségmenet nélkül fedezték fel a franciák – és milyen jól tették! A rendezővel készült interjúnk itt, a filmről szóló kritikánk pedig itt olvasható.

9. Sorstalanság

Kertész Imre 2002-ben kapta meg az irodalmi Nobel-díjat, főművét, a Sorstalanságot Koltai Lajos három évvel később adaptálta vászonra. A film akkoriban a legnagyobb költségvetésű magyar produkciónak számított és félmillió nézőjével hatalmas közönségsikert aratott – ám megítélése mai napig felemás. A franciáknál viszont ott van a legjobbak között. A film kalandos elkészültét ebben a cikkünkben mutattuk bekritikánk itt olvasható.

10. Szabadgyalog

Újabb Tarr-film, ezúttal 1981-ből: ennek főhőse András – beceneve Beethoven – ápoló, gyári munkás, aki kivételes zenei tehetséggel rendelkezik. Mégsem találja a helyét, ami legalább annyit elárul közegéről, mint róla magáról.  

(Címlapképünkön: részlet a Sátántangó című filmből)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek.