Dokumentumfilm

Ideális áldozatok

Ryan White: A kivégzőosztag

Mikrofilm

Kim Dzsong Nam, Kim Dzsong Un féltestvére 2017-ben lett merénylet áldozata, fényes nappal, Kuala Lumpur nemzetközi repülőterén.

A biztonsági kamerák felvételein jól látszik, hogy a tettes két fiatal nő. Egyikük hátulról eltakarja a férfi szemét, mintha meg akarná lepni, és valamit a szemébe ken. Ez a valami a VX nevű idegméreg, a bolygó egyik leghalálosabb anyaga – pusztító vegyi fegyver, amelyet házilag nem lehet előállítani. A két nő sietősen a mosdóba távozik (egyikük LOL feliratú pulóvert visel), maguktól eltartott kezekkel, láthatóan tudatában vannak, hogy mi van a kezükön. A két nőt a malajziai hatóságok hamar azonosítják: egyikük a vietnami Doan Thi Huong, egy szegény farmercsalád lánya, aki színésznői álmokat dédelget, tettestársa pedig az indonéz Siti Aisyah, egy szegény varrónő Jakartából, aki jobb élet és munka reményében jött Malajziába. Mindketten határozottan állították, hogy nem tudtak arról, hogy egy merénylet kivitelezésében vettek részt.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!