Ilyen minőségben még biztos nem látta a mozi születését!
Screenshot_2020-02-06_at_15.23.14.png

Ilyen minőségben még biztos nem látta a mozi születését!

  • Szabó Ádám
  • 2020. február 6.

Mikrofilm

A mozi atyját utolérte a mozi végzete.

A vonat érkezésének legendáját mindenki ismeri, a Lumière-fivérek egypercesét legtöbben a legelső mozifilmként azonosítják, amelynek vetítésekor a nézők sikoltozva menekültek a moziból attól tartva, hogy a filmbeli vonat egyenesen közéjük száguld.

Kár, hogy a sztori inkább csak jól hangzik, de valószínűleg nem igaz: az első, nagyközönségnek tartott mozivetítésen, 1895-ben a párizsi Grand Café-ban nem is játszották ezt a filmet. A pánikolva kirohanó közönség városi legendáját a filmtörténészek szintén kétségbe vonják, de azt elképzelhetőnek tartják, hogy az első nézők esetleg valóban megijedtek a mozgóképtől.

Akárhogy is történt, A vonat érkezése bevonult a filmtörténelembe, most pedig utolérte őt a mozi végzete. Egy Denis Shiryaev nevű youtuber ugyanis a Topaz Labs Gigapixel mesterséges intelligencia platformjának segítségével feltuningolta a több mint 100 éves alkotást: 4k/60 fps-re felskálázta a képeket, így a legendás vonat és a La Ciotat állomás közönsége most valóságosabbnak tűnik, mint valaha. Hogy mindennek mi értelme volt? Az égvilágon semmi. De attól még lehet szeretni.

Figyelmébe ajánljuk