Meghalt Kirk Douglas

  • narancs.hu
  • 2020. február 6.

Mikrofilm

Hollywood aranykorának legendája 103 éves volt.

"A világ számára legenda volt, egy színész a mozi aranykorából, egy emberbarát, az igazság elkötelezett híve...de nekem és a testvéreimnek egyszerűen csak Apa" - írta Facebook-oldalára a 103 évesen elhunyt legenda fia, Michael Douglas.

Apa és fia többször is dolgoztak együtt: színészként együtt szerepeltek a 2003-ban bemutatott Túl nagy családban, producerként pedig Milos Forman klasszikusa, a Száll a kakukk fészkére köti össze őket. Ken Kesey regényének jogait az idősebb Douglas vásárolta meg, azzal a szándékkal, hogy a színpad után filmen is eljátssza a rebellis McMurphy-t, de végül a fiának, Michaelnek adta át a megfilmesítés jogait (mire a könyvből - az ifjabb Douglas produceri irányításával - film lett, Kirk már túl idős volt a szerephez, McMurphy-t végül Jack Nicholson játszotta el).

Egyik legnagyobb sikerének, a Stanley Kubrick rendezte Spartacusnak viszont nem csak a címszereplője volt, de producerként nem kis része volt abban, hogy a forgatókönyv megírásával a hollywoodi kommunistaellenes boszorkányüldözésben feketelistára került Dulton Trumbót bízták meg. És nem csak megbízták Trumbót, de a saját nevével szerepeltették a stáblistán, ami akkoriban - 1960-ban - fontos kiállásnak számított.

A színész korábban már dolgozott Kubrickkal, első közös munkájuk a Dicsőség ösvényei volt. Hosszú hollywoodi pályafutása során forgatott Billy Wilderrel (A nagy karnivál), ő volt Van Gogh A nap szerelmesében és, emlékezeteset alakított Robert Mitchummal a Kísért a múlt című klasszikus film noirban. Kipróbálta magát vikingként is (lásd lent) és természetesen volt  - hiszen igazi sztár volt - westernhős is!

Figyelmébe ajánljuk