John Lennon Gollam, Paul McCartney Frodo lett volna a Beatles A Gyűrűk Ura-adaptációjában

  • narancs.hu
  • 2021. december 16.

Mikrofilm

George Harrison Gandalf bőrébe bújt volta, Ringo Starr pedig Samunak készült. Az egészet pedig akár Stanley Kubrick is rendezhette volna.

A jól menő, régóta működő zenekaroknál gyakran felvetődik, hogy a filmezés terén is kipróbálnák magukat, elvégre a videóklipeket jó eséllyel már a kisujjukból is ki tudják rázni. Legutóbb a Foo Fighters döntött úgy, hogy meghódítják a mozivásznat. De ők is csak a Beatlest próbálják utánozni, akik nemcsak a világ valaha volt legsikeresebb zenekara, de a filmezés terén is leginkább előremutató banda volt: egyéb kisebb-nagyobb projektek mellett öt mozit is készítettek, melyek többsége nem is sikerült rosszul.

A legjobb kétségtelenül az 1964-es Egy nehéz nap éjszakája, mely azóta is állandó szereplője mindenféle legjobb film vagy legjobb vígjáték listáknak. Richard Lester mozijának – na meg az egy évvel később érkező Help!-nek – köszönhetően a zenekar tagjai még inkább kedvet kaptak a színészkedéshez: addig csak magukat alakították a vásznon, így szerettek volna végre kitalált karaktereket alakítani. Megbízták az Apple Films fejesét, Denis O’Dellt, hogy kerítsen számukra egy projektet:

ő végül azzal állt elő, hogy készítsenek adaptációt A Gyűrűk Urából.

„Elküldte a könyveket a The Beatles tagjainak. Azt hiszem, mivel három van belőlük, a banda tagjai egyet-egyet kaptak – kivéve Ringót. John, Paul és George viszont kézhez kapta a regényeket, hogy elolvassák őket Indiában. Nagyon izgatottak lettek az ötlettől” – magyarázta Peter Jackson a BBC-nek.

O’Dell eredetileg musicalt szeretett volna, amihez természetesen a zenekar írta volna a dalokat. A tervek szerint a nyúlánk John Lennon alakította volna Gollamot, Paul McCartney, a csapat szépfiúja Frodót, a legnagyobb szakállú George Harrison Gandalfot, Ringo Starr pedig Samut. Megpróbálták rávenni Stanley Kubricket, hogy rendezze meg a filmet, ő azonban visszautasította a lehetőséget azzal, hogy a regényt egyszerűen nem lehet megfilmesíteni. Ezután felvetődött még Michelangelo Antonioni, David Lean és Richard Lester neve is, de egyikükkel sem jött össze a közös munka.

A projektet végül mégsem ez állította meg, hanem maga J. R. R. Tolkien: egyszerűen nem adta hozzájárulását az adaptációhoz.

„Nem tudták megszerezni a jogokat Tolkientől, mert nem tetszett neki az ötlet, hogy egy popcsapat nyúl hozzá a történetéhez. Elkaszálta az egészet – pedig a banda tényleg megpróbálkozott vele, semmi kétség” – magyarázta Peter Jackson, aki végül nemcsak Frodó kalandjait készíthette el, de a Beatles történetét is: nemrég mutatták be Get Back című dokumentumfilm-sorozatát a bandáról.

Ami A Gyűrűk Urát illeti, a regény jogait 1969-ben a United Artist stúdió vásárolta meg, rendezőnek pedig John Boormant (Gyilkos túra) szemelték ki – végül azonban ez is kútba esett. 1977-ben animációs film készült A hobbitból, majd A Gyűrűk Urából is, miután a könyv jogai az MGM-hez kerültek. Végül a 90-es évek végén a Mennyei teremtmények sikere után Peter Jackson kapott lehetőséget, hogy három részben álmodja vászonra minden idők egyik legismertebb fantasyjét. A többi már filmtörténelem.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk