Robog a nosztalgiavonat: a Disney újraálmodja 1989 filmes közönségkedvencét

  • Szabó Ádám
  • 2019. május 14.

Mikrofilm

Jó hír vagy rossz: új főszereplővel.

A 2000-es évek elején a kertévék itthon agyonjátszották Rick Moranis szalon-vígjátékait – talán ezért van, hogy míg Amerikában a Szellemirtók vagy épp az Űrgolyhók ugrik be a rajongóknak a komikusról, nálunk ugyanilyen ismerősen cseng a Kölcsönkinyír visszajár, vagy épp a Drágám, a kölykök összementek.

A /Film híradása szerint a Disney igyekszik rájátszani a nosztalgiára, ezért rebootolja a sorozatot: a vadonatúj Drágám, a kölykök összementek a tervek szerint az eredeti filmek világába vezetne vissza,

egyszerre folytatva és újrakezdve a sztorit

– vagyis a hollywoodi trendeknek megfelelően ez is ún. örökségfilm lenne.

Régi kedvenceink megöregedtek, megcsúnyultak, nyugdíjba mentek és nemsokára fűbe harapnak

Jönnek és mindent visznek az örökségfilmek. Néhány napja Keanu Reeves és Alex Winter egy Twitteren közzétett videóban jelentették be, hogy hamarosan folytatódik az idén harminc éves kultikus filmsorozatuk, a Bill és Ted. Nemcsak a főszereplők, de William Sadler is látható lesz majd a Kaszás szerepében - vagyis teljes lesz a csapat.

Az eredeti, 1989-es moziban a Rick Moranis alakította tudós véletlenül összezsugorítja fiát, lányát és szomszédait, akiknek miniatűr méretben többek között át kell evickélniük a veszélyekkel teli kerten is – ebben pedig egy hősies hangya siet a segítségükre.

Rick Moranis

Rick Moranis

 

A reboot három évtizeddel az eredeti után játszódna, a főszereplő pedig Moranis feltaláló-figurájának fia, Nick Szalinski lesz majd. A szerepre már le is szerződtették A szépség és a szörnyeteg 2017-es verziójából ismerős Josh Gadet.

Az igazi fegyvertény az lenne,

ha az alkotóknak sikerülne meggyőzniük magát Moranist is – a színész a 2000-es években visszavonult a filmezéstől és csak nagy ritkán tér vissza egy-egy szinkronszerep kedvéért. Legutóbb tavaly A Goldberg család című nosztalgia-sorozatban bújt újra az Űrgolyhókból ismert Lord Helmet figurájának bőrébe – vagy legalábbis kölcsönözte a karakter hangját.

Arra azonban kevés az esély, hogy a Disney rebootjába is visszatér majd, amely címében elhagyta a drágám-kifejezést, és egyelőre Shrunk, vagyis Összemenve címen készül. A projektnek még rendezője és forgatókönyve sincs.

A Disney okkal reménykedhet a sikerben:

a Drágám, a kölykök összementek bemutatójakor a Disney legsikeresebb élőszereplős filmje volt, ezt a címet pedig öt évig magáénak tudhatta. Két éve egy hasonló, családbarát klasszikus felmelegítése már képes volt nagyot szólni: a Jumanji – Vár a dzsungel világszinten több mint 962 millió dollárt kaszált.

Ha pedig ez nem lenne elég, A hangya óta tudják a cégnél, hogy a nézők odáig vannak a miniatűr szereplőkért és a velük kapcsolatos poénokért.

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.