Magyar siker két külföldi filmfesztiválon

  • narancs.hu
  • 2019. március 3.

Mikrofilm

Díjat nyert a Könnyű leckék és az Úr hangja című film is.

Zurbó Dorottya Könnyű leckék című dokumentumfilmje két díjat is nyert a ZagrebDox fesztiválon, Az Úr hangja című legutóbbi Pálfi György-film pedig a legjobb speciális effektek díját hozta el Portugáliából a Fantasporto filmfesztiválról – tájékoztatta vasárnap a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) az MTI-t.

A közlemény szerint a zágrábi dokumentumfilm-fesztivál ifjúsági zsűrije különdíjjal jutalmazta Zurbó Dorottyának a Filmalap Inkubátor Programjában készült alkotását és indoklásában méltatta a Könnyű leckék című portré "egyszerűségét és mozifilmszerűségét".

Zurbó Dorottya első önálló rendezése egy fiatal szomáliai lány életét tárja a nézők elé, aki a felnőtté válás határán új életet kezd Magyarországon.

Az elismerés mellett a több mint száz dokumentumfilmet felvonultató ZagrebDox fesztivál rangos emberi jogi díját, a Movies That Matter különdíjat is Zurbó Dorottya filmje nyerte el. A rendezővel készült interjúnkat itt olvashatja:

„Ha a mama idejön látogatóba"

A locarnói fesztiválon debütált, és mától a hazai mozik is játsszák Könnyű leckék című filmjét. A doku egy szomáliai menekültlányról szól, de a rendező nem akart klasszikus menekülttörténetet forgatni, és állítja, a filmjét nem lehet propagandacélokra használni. Magyar Narancs: Hol talált rá a hősére, Kafiára? Zurbó Dorottya: A fóti gyermekotthonban, mielőtt begyűrűzött Magyarországra a menekültválság.

Pálfi György legutóbbi filmjét, Az Úr hangját, amely a Filmalap támogatásával a KMH Film és a kanadai Quite Revolution Pictures koprodukciójában készült, a legjobb speciális effektekért járó díjjal tüntette ki a Fantasporto filmfesztivál szakmai zsűrije szombat este Portóban.

A közlés szerint a Stanislaw Lem regénye alapján készült alkotás az eredeti mű gondolatvilágát adaptálja egy napjainkban játszódó, izgalmas családi krimi keretei közé.

A film harmincas évei végén járó főhőse egy dokumentumfilmben felismerni véli a hetvenes években disszidált és azóta nem látott apját. Felkeresi őt Amerikában, és a találkozás számtalan élményt, fordulatot, tanulságot hoz a fiatalember és apja életébe. Ennek a találkozásnak köszönhető az is, hogy a világ értesül arról: az univerzum megszólalt, nem vagyunk egyedül a világmindenségben.

A Pálfi Györggyel készült interjúnkat pedig itt találja:

„Azt írja, hogy pusztuljon" – interjú Pálfi György filmrendezővel

Szombathelyen Shakespeare legvéresebb drámáját vitte színre death metalra hangolva, első sci-fije, Az Úr hangja pedig nemrég került moziba. Mégis hiányérzete van, mellőzött rendezőnek érzi magát, akkor is, ha ez a Filmalapnak nem tetszik. Ezekről kérdeztük. Magyar Narancs: Még be sem mutatták, a Filmalap máris emlékeztetett mindenkit, hogy 632 millió forinttal támogatta Az Úr hangja elkészültét.

Neked ajánljuk