Mi jöhet az űrben repülő autókon túl?

  • narancs.hu
  • 2023. február 13.

Mikrofilm

Megérkezett a Halálos iramban-sorozat tizedik részének előzetese.

2001-ben kis költségvetésű, sufnituning kocsikkal érkező Holtpont-koppintásként indult, mára pedig minden idők egyik legsikeresebb filmsorozatává vált. A Halálos iramban immár a tizedik, utolsónak ígért felvonásánál jár, de mivel a kasszasiker garantált, a hattyúdalt két részre bontják. Az első, amely májusban érkezik a mozikban, most kapott friss előzetest.

A sorozat soha nem a valósághű akciójeleneteiről volt híres, a csúcs- (avagy mély-)pontot azonban alighanem a kilencedik résszel érte el, amikor hőseink immár az űrben kocsikáztak. Minderre nehéz lenne rálicitálni: Louis Leterrier, a legújabb epizód rendező maga vallotta be, hogy nem tud és nem is akar. „Amit viszont tehetünk, az az, hogy olyan dolgokat csinálunk, amit előtte még nem. Például egy guruló, egy tonnás bombát – egy valódi, hatalmas fémgolyó Róma utcáin, ami remélhetőleg nem pusztítja el a Colosseumot” – nyilatkozta hozzátéve: az első, harmadik és ötödik epizódhoz szeretett volna visszatérni, és reálisabb akciófilmet készített. Mindezek ellenére nem kell fizikaprofesszornak lenni, hogy lássuk: már az előzetes is tele van a gravitációra fittyet hányó jelenetekkel.

A stúdió célja az utolsó duplarésszel az volt, hogy minden főbb szereplőt visszahozzanak. Ennek ellenére az öt epizódot is jegyző Justin Lin kiszállt, és már csak producerként áll a projekt mögött. Helyét az a Louis Leterrier vette át, akit A szállító 1-2, A hihetetlen Hulk, A titánok harca, vagy épp a Szemfényvesztők miatt ismerhetünk. „A sorozat mindig is az autókról szól, de jó ideje nem láttunk már benne olyan főellenséget, aki valóban vezet” – jegyezte meg a rendező. Ez a bizonyos új antagonista Jason Momoa lesz, de nem ő az egyetlen új szereplő: csatlakozott a West Side Story legendás színésze, Rita Moreno (aki az 1961-es változatért Oscar-díjat nyert, a 2021-es remake-ben pedig epizódszerepben tűnt fel); valamint Alan Ritchson, a Reacher-sorozat főszereplője. Természetesen visszatérnek olyan Halálos iramban-veteránok is, mint John Cena, Michelle Rodriguez, Jordana Brewster, Tyrese Gibson, Ludacris, Jason Statham, és Sung Kang. Az előzetesben is látható, hogy az első rész sztárja, a 2013-ban balesetben elhunyt Paul Walker is megjelenik majd. Nem tudni, mindez teljes egészében számítógépes effektusokkal valósul-e meg, vagy korábban rögzített felvételeket használnak újra. Walker halála után már feltűnt a hetedik epizódban, amelynek munkálatait már nem tudta befejezni. Abban a részben testvérei, valamint CGI-effektek segítségével szerepelhetett.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk