Mike Leigh a Narancsnak: "Egészen undorító helyzet"

Mikrofilm

Az angol filmest is kiakasztja a Boris Johnson nevű jelenség. Exkluzív interjú!

Olyan művek fűződnek a nevéhez, mint a Mezítelenül, a Titkok és hazugságok, a Vera Drake, a Még egy év vagy a Mr. Turner. Legutóbb az 1819-es peterlooi mészárlásról készített történelmi tablót. Egyike a legjelentősebb kortárs brit filmalkotóknak. Londoni irodájában értük el telefonon, hogy rendezői munkásságáról és a napi politikáról is szót váltsunk. Köves Gábor interjúja a csütörtökön megjelent, friss Narancsban olvasható. Ízelítő:

Magyar Narancs: Fel tudja húzni magát azon, ami Brexit címszó alatt épp most a hazájában zajlik?

Mike Leigh: Nagyon is. Ugyanazt érzem, amit valószínűleg önök is tapasztalnak. Persze azon el lehet vitatkozni, hogy hol milyen mértékben tört előre a szélsőjobb, de abban nincs vita, hogy ami történik, az rendkívüli módon veszélyes. Engem ez mind csalódással tölt el.

MN: Ha tippelnem kéne, munkáspárti szavazónak tippelném.

ML: Nem téved.

MN: És Guardian-olvasónak mondanám.

ML: Világéletemben a Guardiant olvastam és olvasom a mai napig.

false

 

Fotó: MTI

MN: Ki van azzal egyezve, ahogyan Jeremy Corbyn vezeti a Munkáspártot?

ML: Nem. A Munkáspárt össze van zavarodva. Szeretném, ha összeszednék magukat, ha kevesebb lenne a zavarodottság a fejükben. Ennél többet nem akarok mondani róluk.

MN: Gondolom, nem kis csalódással tölti el, hogy Boris Johnson jó eséllyel pályázik a miniszterelnökségre (az interjú július 16-án készült - a szerk) .

ML: Nem, nem, nem! Nem csalódott vagyok, hanem fel vagyok háborodva! A csalódottság nagyon enyhe kifejezés ide. Mélységesen fel vagyok háborodva, számomra ez teljes mértékben elfogadhatatlan. Egészen undorító helyzet.

MN: Ebben a helyzetben elég, ha az ember teszi a dolgát?

ML: Elégnek kéne lennie. Az író ír, a filmrendező filmeket készít, normális esetben csak van ennek valami foganatja. De persze, ha máshonnan nem, a történelemből tudjuk, hogy ez egy meglehetősen optimista megközelítés.

Természetesen nem csak a kisbetűs napi politikáról, hanem a nagybetűs művészetről, sajátos alkotói módszereiről és Timothy Spall énekhangjáról is  beszélgettünk kedvenc brit filmrendezőnkkel - keresse a mindig izgalmas, érdekes és exkluzív információkkal megjelenő Magyar Narancsot, amely csütörtöktől kapható az újságárusoknál és előfizethet rá itt:

Magyar Narancs

Nagyon sokat hoz! Fizessen elő, és ajándékba parádés kedvezményeket nyújtó Magyar Narancs olvasókártyát küldünk! Részletek Előfizetés-vásárlásáról azonnal e-mailes visszaigazolást küldünk Önnek. Ajánlatunk csak belföldi előfizetés esetén érvényes. Külföldi kézbesítési cím esetén lapunkat megrendelheti a hirlapelofizetes [at] posta [dot] hu e-mail címen. A Magyar Narancs digitális változata olvasható okostelefonon, tableten, személyi számítógépen, és a vasalón is dolgozunk!

Figyelmébe ajánljuk