Interjú

„Nevemet provokatőrként emlegetik”

Mark Rylance színész

Mikrofilm

Ő volt a kém Spielberg filmjében, a Kémek hídjában, amiért Oscar-díjat kapott, és ő volt Thomas Cromwell a Farkasbőrben c. sorozatban. Jelenleg A chicagói 7-ek tárgyalásában látható, és ha levonul a vírus a színről, Semmelweis Ignácként lép színpadra egy saját elképzelésein alapuló darabban. A magyar doktor „hozta össze” a beszélgetésünket is.

 

Magyar Narancs: Semmelweis életét Céline könyvéből ismerte meg. Korábban hallott a magyar orvosról?

Mark Rylance: Semmit. Van egy barátom, nagy rajongója a szürrealistáknak, fordítja és ki is adja a könyveiket. Ő hívta fel a figyelmemet Céline könyvére. Azzal ajánlotta, hogy „ilyen dühös könyvet még nem olvastam”. Céline-nek persze nem kellett a szomszédba mennie egy kis mítoszkeltésért, de sokat forgattuk Sherwin B. Nuland könyvét is, az komolyabb kutatásokon alapul. Mások Ignác halálának körülményeit tárgyalták behatóbban. Sajnos Céline-ből a későbbiekben előbújt az antiszemita, a könyvében Semmelweis alakját, mint egy keresztény mítosz szereplőjét ábrázolja, mint Jézust a templomi árusok között. Az ő szemében Semmelweis a tudatlan és elnyomó hatóságok ártatlan áldozata. Azt gondoltam, Semmelweisben benne van egy darab lehetősége. Rengeteg felkérést kapok, hogy vegyek részt mások projektjeiben, de nem sokan érdeklődnek a saját dolgaimról. Kivétel Tom Morris, a Bristol Old Vic művészeti vezetője, ő volt az egyetlen rendező egész Angliában, aki feltette nekem a kérdést: és te mit szeretnél csinálni? Remélhetőleg, amikor a közönség biztonságban visszatérhet a színházakba, be is mutatjuk.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Nézzen be hozzánk minden nap: hírszolgáltatásunk ingyenesen hozzáférhető. Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Lehet, hogy végleg leáldozott a Golden Globe-nak

  • Gábor Áron

Korrupció, bennfentesség, rasszizmus és szexizmus – a Golden Globe-ot odaítélő szervezetet érő vádak miatt úgy néz ki, jövőre elmarad a díjátadó tévés közvetítése, ezzel pedig maga a díj is eltűnhet a süllyesztőben.