Öldöklő rém lesz Miki egérből

  • narancs.hu
  • 2024. január 3.

Mikrofilm

Micimackó után újabb klasszikus mesefigurából készülhet horrorfilm.

1928 novemberében Walt Disney bemutatta Steamboat Willie című rövid, rajzos animációját, ezzel pedig megszületett Miki egér, a világ egyik legismertebb figurája és a valaha volt leghatalmasabb stúdió emblematikus alakja.

Az amerikai törvények szerint a szerzői jogok 60 év után válnak közkinccsé, azaz Miki egér már 1984-ben szabad prédává vált volna, a Disney azonban mindent megtett, hogy elodázza a dolgot. 1976-ban sikerült is elérniük, hogy a szerzői jog az eredeti szerző halála utáni 50 évre terjedjen ki, majd 1998-ban ismét sikeresen lobbiztak, hogy a szerző élete, plusz 70-től maximum 95 évig terjedő időszakra szóljanak a jogok.

Most azonban végül bekövetkezett az elkerülhetetlen: a Steamboat Willie szerzői jogai lejártak, így Miki egér ezen kezdetleges változata közkinccsé vált.

Innentől tehát bárki nyugodtan felhasználhatja a karaktert anélkül, hogy törvényt sértene. Ennek megfelelően az internet azonnal megtelt Miki egeres mémekkel, amelyek azon viccelődnek, hogy ezentúl bárki bármit megtehet a figurával. Persze az eredeti, piros nadrágos, nagy szemű – azaz a klasszikus Miki egér – még mindig a Disney-é, amit a cég közleményben igyekezett is megerősíteni: „Természetesen továbbra is megvégjük Miki egér modern verzióját, amelyet még mindig véd a szerzői jog” – fogalmaztak. Ez azonban kevésbé érdekli azokat az alkotókat, akik alig várták, hogy végre rátegyék kezüket a világ leghíresebb egerérre. 

Már meg is érkezett az első előzetes a Mickey’s Mouse Trap, azaz Miki egércsapdája című filmhez. Eszerint egy egérmaszkos rém egy játékteremben kezdi el levadászni a fiatalokat – mindez olcsó horrorfilmes eszközökkel kerül majd a vászonra. „Csak jól akartuk érezni magunkat. Elvégre ez a Steamboat Willie-féle Miki egér, aki embereket öldös. Nevetséges az egész” – nyilatkozta a rendező Jamie Bailey.

A gyorsasága miatt ugyan most mindenki Bailey horrorjáról beszél, ám nem övé az egyetlen készülő Miki egér-horror. A 2022-es Grincs-paródiájáról ismert Steven LaMorte ugyancsak filmet készít Miki egérről, igaz, horrorkomédiában gondolkodik. „Steamboat Willie generációknak szerzett örömöt, de a vidám látszat mögött ott a tiszta, hamisítatlan terror potenciálja is. Régóta álmodozok erről a projektről és alig várom, hogy bemutathassam a világnak, hogyan fordítom ki ezt a szeretett karaktert” – fogalmazott közleményében. A rendező többek között azzal a Steven Della Sallával és Michael Leavy-vel állt össze, akik az elmúlt évek legsokkolóbb horrorja, a Terrifier 2 mögött állnak.

És ez még nem minden! A Nightmare Forge Game nevű cég Infestation 88 címmel számítógépes horrorjátékot készít Miki egérrel. Története szerint egy exterminátort egy bizarr, Miki egérhez hasonló alak zaklat; a Fumi Games pedig Mouse címmel egy pergős lövöldözős játékban éleszti újjá a karaktert.

Hasonló történt egyébként tavaly Micimackóval is. A. A. Milne 1926-os könyvének szereplői Amerikában 2022-ben váltak közkinccsé, egy évvel később pedig már mozikba is érkezett az első horrorfeldolgozás: a Micimackó: Vér és méz az év talán legbénább filmje (kritikánk itt olvasható). Ebben Micimackó egy dühöngő őrültet alakít, aki a Százholdas Pagony többi lakójával együtt bosszút áll az embereken, amiért Róbert Gida magára hagyta őket. A mindössze 100 ezer dollárból készült kaszabolós horror világszinten közel 5 millió dollárt fialt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk