Szexuális erőszakkal vádolják Russell Brand komikust

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 22.

Mikrofilm

Katy Perry volt férje, a Lepattintva és a Felhangolva sztárja tagadja a vádakat.

Újabb hollywoodi sztár sötét tetteiről hullt le a lepel: a The Times és a Channel 4 oknyomozó riportjában több nő is szexuális erőszakkal és visszaéléssel vádolta meg Russell Brand angol komikust, színészt, műsorvezetőt.

Egyikük azt állította, mindössze 16 éves volt, amikor összejött az akkor 31 éves Branddel, aki csak „gyerekként” hivatkozott rá – kapcsolatuk három hónapig tartott, ez idő alatt pedig a férfi többször is szexuálisan zaklatta őt. Egy másik nő szerint miután találkozott a színésszel annak Los Angeles-i otthonában, egy nemi erőszak krízisközpontba kellett mennie. Később megírta Brandnek, hogy „amikor egy nő NEMET mond, az nemet jelent”, mire az csak annyit reagált, hogy nagyon sajnálja.

Egy másik vád szerint a humorista fizikailag és érzelmileg is abuzálta őt, egy negyedik nő pedig arra panaszkodott, hogy munka közben bántalmazta, majd megfenyegette, hogy bepereli, ha jelenteni meri őt. Mindezekre éppen abban a hétéves periódusban került sor, amikor a színész karrierje a csúcson járt.

Russell Brandet egyedi stílusáról, szókimondásáról és magamutogatásáról ismerik. Komikusként indult, majd műsorvezetőként vált ismertté az Egyesült Királyságban. Első jelentősebb szerepe a 2007-es St. Trinian’s – Nem apácazárda volt, de igazán a 2008-as Lepattintvával vált világhírűvé. Nicholas Stoller vígjátéka egy tévés zeneszerzőről (Jason Segel) szól, akinek barátnője (Kristen Bell) egy híres színésznő. A szupersztár végül szakít kedvesével, aki Hawaiin igyekszik túllendülni depresszióján – ott viszont találkozik exével, aki már egy angol rocksztárral nyaral a szigeten. Utóbbit, a kirívóan férfias Aldous Snow-t alakította Brand akkora sikerrel, hogy a karakter egy spinoffot is kapott: két évvel később a Felhangolva című moziban a pia és alkoholfüggő Snow-t egy rajongója igyekszik eljuttatni a koncertjére.

A siker hatására a színészt hamar felkapták, főszerepet kapott az Arthur, a legjobb partiban, feltűnt a Mindörökké rockban és a Nagypályások című sorozatban, egyedi orgánumának köszönhetően pedig több animáció szinkronhangjaként is hallható volt (Gru-sorozat, Trollok, Hopp). A hírnevét kihasználva standup-különkiadásokat készített (az egyik címe beszédesen „Messiás-komplexus”), majd podcastezésbe is belevágott, önálló websorozatot indított a Youtube-on és egyre több politikai, társadalmi témában hallatta a hangját. Míg korábban főleg a Katy Perry énekesnővel való kapcsolata és rövid házassága révén került a címlapokra, az elmúlt években leginkább azért cikkeztek róla, mert összeesküvés-elméleteket és koronavírussal kapcsolatos álhíreket terjesztett.

A mostani szexuális erőszakra vonatkozó vádakra a színész úgy reagált: azok még a könnyűvérű, kusza korszakából származnak, ám minden szexuális kapcsolata beleegyezésen alapult, a riport pedig szerinte valamiféle lejáratókampány része. Azt állítja, hogy ő mindig transzparens volt a szexualitásával kapcsolatban, ez az átláthatóság pedig most bűnözővé teszi őt, épp ezért felmerült benne a kérdés, van-e valami mögöttes szándék mindezek mögött.

A közvélemény mindenesetre nem Brand oldalára állt. A botrány kitörése után egyre több furcsa ügy merült fel újra a múltjából: utolsó nagyobb tévés munkáját, a brit Comedy Central Roast Battle című standup-vetélkedőjének bírói székét azért kellett 2018-ban otthagynia, mert bírótársa, Katherine Ryan nyíltan szexuális ragadozónak nevezte őt – ezt azonban végül kivágták a műsorból. A műsor lényege pont az volt, hogy a résztvevők egymáson élcelődnek (a roast, vagyis égetés külföldön a standup egy népszerű fajtája, itthon évekkel ezelőtt a Showder Klub Nagy Feró és Gangxsta Zolee égetésével próbálta meghonosítani a műfajt, nem sok sikerrel) – Brand mégis felháborodott a megjegyzés miatt és követelte a műsortól, hogy védjék meg az ilyen viccektől. A gyártócég számára azonban egyre kellemetlenebbé váltak a színésszel kapcsolatos pletykák és a rossz hírneve, így végül úgy döntöttek, inkább őt teszik ki a műsorból. Brand azóta internetes tartalomgyártóként és lifestyleguruként igyekezett újrabrandelni magát.

A szexuáliserőszak-vádak hatására a Youtube úgy döntött, saját csatornájával Brand nem kereshet többé pénzt, míg az Acast nevű podcastes cég szintén megszüntette a reklámokat a csatornáján – ezzel elvágták őt a legfőbb bevételeitől, mivel egy ideje főleg internetes videókban és podcastekben szerepelt, nem igazán kapott szerepajánlatokat. A BBC úgy döntött, törli Brand több tartalmát is videótárából, míg a Paramount+ szintén eltüntette a komikus 2009-es standupfellépését a streamingplatformjáról. A Netflixen azonban továbbra is elérhető Újra:Születés című show-ja, ahogy korábbi filmjei is nézhetőek maradtak a különböző platformokon. A színészt végül saját managementje is ejtette.

Maradtak azonban így is támogatói. Elon Musk az X-en (korábbi nevén Twitter) közzétett posztjában azt írta: „Támogatom Russel Brand-et. Ez a férfi nem gonosz”. Nem sokkal a vádak napvilágra kerülése után pedig a humorista teltház előtt lépett fel a Wembleyben, ahol álló ováció fogadta. Előadásában továbbra is kiállt azon véleménye mellett, hogy a mainstream media igyekszik elhallgattatni őt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk