Tarantino tovább bővíti a Volt egyszer egy… Hollywood főhősének életrajzát

  • narancs.hu
  • 2023. május 26.

Mikrofilm

A Leonardo DiCaprio alakította képzeletbeli színész elmondása szerint nemrég halt meg, és hiába szeretett volna szerepelni A dolog című klasszikus sci-fi-horrorban, John Carpenter elutasította.

Quentin Tarantino amellett, hogy utolsónak tervezett filmjére készül, vissza-visszakacsint eddigi alkotásaira is. Nemrég azzal háborította fel stúdióját, hogy a kriptopiacon tervezte kiárusítani a Ponyvaregény bizonyos jeleneteit NFT-ként, manapság pedig 2019-es filmjéhez, a Volt egyszer egy… Hollywoodhoz nyúl, hogy utólag bővítse annak univerzumát. A film egy hanyatló hírnevű tévészínészről, Rick Daltonról (Leonardo DiCaprio), valamint kaszkadőréről, Cliff Booth-ról (Brad Pitt) és Sharon Tate-ről (Margot Robbie) szól, akik mind Hollywood aranykorának hajnalán, 1969 Los Angelesén lavíroznak végig.

Tarantino nemrég bejelentette: ez év május 19-én 90 éves korában elhunyt a DiCaprio alakította Dalton. A rendező egy podcastbeszélgetésen vett részt Roger Avaryvel, akivel annak idején együtt írták a Ponyvaregény forgatókönyvét – ebben emlékezett meg az általa kitalált karakterről annak halála okán. „Daltont nagyon szerették a Bounty Law című sorozatának rajongói, amelyben egy Jake Cahill nevű fejvadászt alakított öt évadon keresztül. Emellett ikonikus szerepei voltak még Eddie Karpinski, a lángszórós igazságosztó a The Firemanben, a The Fireman 2-ben és a The Fireman 3: CIA Crackdown-ban. De ennél sokkal több volt ő, karrierje több mint 20 évet ölelt fel” – fogalmazott. A rendező kifejtette: a The Fireman 2-t Dalton kaszkadőre, a Brad Pitt alakította Booth rendezte, mivel Walter Hill az 1979-es A harcosok után lepasszolta a feladatot. Szintén megtudhattuk a beszélgetésből, hogy Dalton esélyes volt Garry szerepére John Carpenter 1982-es, klasszikus A dolog című sci-fi-horrorjában, ám Carpenter végül Donald Moffatnak adta a szerepet.

Dalton elképzelt élete azonban ezeken túl is érdekesen alakult: Tarantino szerint a 60-as években három, eszét vesztett, felfegyverzett hippi betört hozzá. Kettőt kaszkadőre intézett el, a harmadikat pedig maga Dalton, mégpedig azzal a lángszóróval, amit a The 14 Fists of McCluskey című filmjében használt. Azt is megtudhattuk, hogy Dalton ugyan demokrata, de meghívták őt a Republikánus Párt konvenciójára. Ezt követően szerepelt Johnny Carson showműsorában, ami akkora siker lett, hogy elkezdett jobb tévészerepeket kapni: szerepelt a Land of the Giantsben, a The Green Hornetben, sőt, a Mission: Impossible-ben is. Ha ez nem lenne elég: maga Tarantino egy panelbeszélgetésen vett részt vele 1997-es Jackie Brown című filmjének bemutatója után.

Nem ez az első eset, hogy Tarantino kiteregeti Rick Dalton múltját: a magyarul is megjelent Volt egyszert egy Hollywood című könyvében részletesebben is kifejtette a figura hátterét. Egy korábbi interjúban elmondta, hogy Rick Dalton filmjei címmel egy egész könyvet írt róla, összefoglalva életművét ahogy a nagy színészekkel szokás. Annyira komolyan vette a karakter megalkotását, hogy még kritikusoktól származó idézetekkel is illusztrálta mozijait.

Tarantino eddigi filmjeit ebben a cikkünkben rangsoroltuk.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk