Tovább bővül az Oscart odaítélő Akadémia, egy magyar is bekerült

  • narancs.hu
  • 2023. június 30.

Mikrofilm

Jövőre már Forgács Erzsébet sminkes-maszkmester is szavaz a díjról.

A 96. Oscar-díjkiosztóra jövő március 10-én kerül sor, a díjat odaítélő Akadémia pedig gőzerővel dolgozik azon, hogy a közelmúlt botrányai után tagsága kellően színes, nemzetközi és egy fokkal fiatalabb legyen. Az idei díjra a 10 665 fős tagságból 9 665 fő szavazhatott, most pedig 398 további fővel bővültek Hiába azonban a 10 817-re emelkedő létszám, a szavazásra jogosultak létszáma mégis 9 375-re csökkent a halálesetek, visszavonulások és amiatt, hogy többen emeritus státuszt kaptak.

Mint a Variety elemzéséből kiderül, az új tagok 40 százaléka nő, 34 százalékuk valamelyik etnikailag vagy bőrszín alapján alulreprezentált csoportba tartozik, 52 százalékuk pedig az Egyesült Államokon kívülről, mintegy 51 országból érkezik. Bekerült jó pár, az idei Oscaron díjra jelölt művész: Austin Butler (Elvis), Stephanie Hsu (Minden, mindenhol, mindenkor), vagy épp Kerry Condon (A sziget szellemei), és olyan most díjazottak is, mint Ke Huy Quan (Minden, mindenhol, mindenkor), James Friend operatőr (Nyugaton a helyzet változatlan) és az M.M. Keeravani–Chandrabose zeneszerző-komponista páros (RRR). Az indiai sikerfilmből – melyet mi is nagyon kedveltünk – a főszereplő duó (Ram Charan, N.T. Rama Rao Jr.), valamint a látványtervező (Sabu Cyril) is meghívást kapott.

Lady Gaga után egy újabb énekes szupersztár szólhat majd bele az Oscar sorsába: bekerült a tagok közé az a Taylor Swift, aki videóklipjével rendezőnek állt, hamarosan pedig már Martin McDonagh-gal (Erőszakik, A sziget szellemei) vitathatta meg a a művészi elképzeléseit. Igaz, sem rövidfilmjéért, sem Carolina című betétdaláért nem jelölték végül. Szintén az Akadémia tagjának valhatja magát ezentúl Joseph Kosinski, a Top Gun: Maverick rendezője; a Szent pók alkotója, Zar Amir-Ebrahimi, vagy épp a Nobel-díjas Kazuo Ishiguro, akit Élni című Kuroszava-adaptációja kapcsán jelölték idén Oscarra. Van, akit egyszerre több csoportba is meghívtak: például Lukas Dhont, a Közel; Col Bairéad, A csendes lány; Edward Berger, a Nyugaton a helyzet változatlan; vagy épp Daniel Kwan és Daniel Scheinert, a Minden, mindenhol, mindenkor rendezői – nekik dönteniük kell, a forgatókönyvírókhoz vagy a rendezőkhöz csatlakoznak majd.

A Telex szúrta ki, hogy a közel 400 új név között egy magyar is akad:

Forgács Erzsébet sminkes-maszkmestere is meghívót kapott, akinek IMDb-oldalán több mint 100 film szerepel a filmográfiájában, köztük olyan alkotásokkal, mint a Dögkeselyű, a Simon mágus, a Csodálatos Júlia, a Saul fia,

vagy épp az itthon forgatott Schwarzenegger-féle Vörös zsaru.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk