Amerika fellélegezhet, Trump a mozihoz is nagyon ért

  • Szabó Ádám
  • 2020. február 22.

Mikrofilm

Elvtársak, csináljanak jó filmeket, például az Elfújta a szelet.

Először nyerte el a Legjobb film Oscar-díját egy idegennelvű mozi: az Élősködők a Cannes-i debütálása óta gyakorlatilag mindenhol aratott, lenyűgözte a nézőket, a kritikusokat és a filmeseket is. Van azonban, akinek nem tetszik hogy egy feliratos film viszi el a legfőbb amerikai filmes elismerést: Donald Trump Coloradóban egy kampányeseményen gúnyolódott a filmen és a díjon.

"Milyen rosszak voltak az Akadémia díjai ebben az évben? Látták?" – kérdezte közönségét. "A győztes egy dél-koreai film lett. Az meg mi a fenéről szólt? Elég bajunk van Dél-Koreával a kereskedelemmel kapcsolatban. És ennek tetejében odaadják neki a legjobb film díját?" – folytatta. "Legalább jó volt? Én nem tudom. Vegyük inkább az Elfújta a szelet! Nem hozhatnánk vissza inkább az Elfújta a szelet?"

A populista szólamok hallhatóan tetszettek a jelenlévőknek. "Annyi remek mozi... és a győztes dél-koreai! Azt hittem az a legjobb idegennyelvű film, nem? Legjobb idegennyelvű mozi. Történt már ilyen korábban?"

Nem, nem történt még ilyen, az említett kategóriát pedig pont azért nevezték át idegennyelvű filmről nemzetközi filmre, hogy kicsit átpozicionálják a díjat. Azzal pedig, hogy mit jelent az Élősködők győzelme az Oscarnak, az alábbi cikkünkkel foglalkoztunk.

Miért veszítette el tekintélyét az Oscar-díj és miért húzott meglepőt most az Akadémia?

Az Oscar évek óta értékválságban van – a dél-koreai film jelentheti számára a fényt az alagút végén. Ahogy arról mi is beszámoltunk, a dél-koreai Élősködők tarolt az idei Oscar-gálán: a legnagyobb esélyesnek tartott 1917-et kiütve elnyerte a legjobb film, a legjobb rendezés, a legjobb eredeti forgatókönyv és a Legjobb nemzetközi film díját.

A dél-koreai film amerikai terjesztője Twitteren reagált Trump beszédére. "Érthető, hiszen nem tud olvasni" – írták ki.

Trump az Élősködőkön kívül ekézte egy picit Brad Pittet is, aki a Llegjobb férfi mellékszereplő díjának átvételekor odaszúrt a Trump elleni impeachment-eljárásnak. "Felment és nagyokoskodott. A kis nagyokos" – kommentálta a színészt.

Az amerikai elnök korábban az Oscar lelkes nézőjének számított, rendszeresen Twitteren kommentálva az eseményeket. Mióta azonban hatalmon van, alig van olyan nagy, szórakoztatóipari ceremónia, ahol ne szállnának bele a sztárok – emiatt Trump az Akadémia díjátadóját is évek óta pocskondiázza.

Figyelmébe ajánljuk