Újabb magyar siker: nagydíjat nyert az Egy nap című film

  • narancs.hu
  • 2018. október 20.

Mikrofilm

Itthon november elején kerül a mozikba.

A luxemburgi CinEast filmfesztivál nagydíját nyerte el Szilágyi Zsófia alkotása – írja az MTI. A film bekerült továbbá a legjobb elsőfilmeseket elismerő Európai Filmdíj jelöltjei közé is. Az Európai Filmakadémia (EFA) elismerését minden évben egy fiatal rendező veheti át első nagyjátékfilmjéért. A győztest az EFA több mint 3500 fős tagsága választja ki decemberben.

Szilágyi Zsófia a Filmalap Inkubátor programjában készítette el alkotását, főhőse egy háromgyerekes anya. A cselekmény nagy része a hétköznapok rutinjára épül, a háttérben a házasság válsága húzódik. A film női alkotócsapata – Szilágyi Zsófia forgatókönyvíró-rendező, Szamosi Zsófia főszereplő, Kenesei Edina és Pataki Ági producerek – arra vállalkozott, hogy bemutassa egy kisgyerekes anya percekre beosztott idejét.

A rendezővel készült interjúnkat itt olvashatja.

„Azóta sodródom" – Nagy sikerrel szerepelt Szilágyi Zsófia Egy nap című filmje Cannes-ban

A Cannes-i Filmfesztivál Kritikusok hete nevű szekciójában debütált új filmje, az Egy nap. A Szamosi Zsófia főszereplésével készült mű egy háromgyerekes értelmiségi nő napi robotját és a házassága válságát követi végig. Elutazás előtt beszélgettünk. Fotó: Németh Dániel Magyar Narancs: Milyen dolog részt venni a Cannes-i Filmfesztiválon?

Figyelmébe ajánljuk