Tévésorozat

Űrhadosztály

Mikrofilm

Az Office amerikai változatának alkotói fogtak össze, hogy viccet csináljanak egy ijesztően valós ötletből – Trump hagymázas Space Force-víziójából, mely nyomasztóan idézi meg a hidegháború űrfegyverkezési rögeszméjét. Greg Daniels és Steve Carell vérszegény sorozatának nagy pechje, hogy a valóság ismét felülmúlni látszik a legvadabb komédiát is. De nem ez az egyetlen dolog, amiért a Space Force nem működik.

Először is, az alkotókat két egymást kioltó vígjátéktípus víziója vezérelte: egyfelől vissza akartak nyúlni az Office csupaszív munkahelyi komédiájához, de a Veep metszően okos szatírája is megihlette őket. Az elsőhöz szükségeltetik az együttérzés a mégoly esetlen és inkompetens szereplőkkel is, míg a szatírának kíméletlennek kell lennie. Ehhez képest a Space Force leg­inkább egyik utat sem választja. Szereplőgárdája nem áll össze szerethető idióták közösségévé, és a szatírája enyhén szólva is fogatlan. Nem mer igazán belemarni tárgyába, pedig az szinte kínálja magát a kíméletlen kiröhögésre (ráadásul kényelmetlenül aktuális is). A műfajtól teljességgel idegen egyik-másikozást választja, hol a hadsereget kritizáló, vérző szívű baloldaliakkal tart, hol pedig macsó ethoszt éltető héjákkal, akik tudnak és mernek érzelmes patrióták lenni a világtól elrugaszkodott hippikkel meg tojásfejűekkel szemben.

Bizonyos mérsékelten humoros történetszálak ragozására egész epizódokat vesztegetnek az alkotók, míg más, ígéretesebb szereplők és szituációk elsikkadnak. A Space Force könnyen egy metsző, fergeteges komédia lehetett volna.

Elérhető a Netflixen

 

Figyelmébe ajánljuk

Két tüntetés Magyarországon

Internetes tartalomgyártók egy csoportja szervezett tüntetést két héttel ezelőtt pénteken a Hősök terére. A rendezvényen nagyszámú érdeklődő, úgymond tüntető jelent meg, egyes becslések szerint 50 ezren voltak, mások 150 ezresre saccolták a tömeget, nem tudjuk pontosan, a számláló a mai napig pörög, s nem is fogja abbahagyni, míg egy új követőt, feliratkozót is fial. Tény viszont, ami tény, az utóbbi évek legnépesebb tiltakozó megmozdulásáról van szó.

Te(l)jes kanna

A múlt évadban egy szombathelyi előadás, a Horváth Csaba rendezte Kivilágos kivirradtig nyerte el a legjobb előadás és a legjobb rendezés díját a Színházi Kritikusok Céhétől.

Olvasó kerestetik

Miközben tudjuk, milyen nehézségekkel küzdenek mind a független, mind a kőszínházi társulatok, talán nem az a színházi szféra legnagyobb kérdése, hogy olvasnak-e még az emberek leírt drámaszövegeket.

„Mintha a saját családjukról szólna”

Alföldi Róbert rendezésében mutatták be ősszel a Radnóti Színházban a 3tél című darabját, amelyet korábban London és Zágráb mellett Tokióban is nagy sikerrel játszottak. A szerzővel történelem és politika összefüggéseiről, személyes kötődésről és az állandó kívülállóság érzéséről is beszélgettünk.

Mindent a szemnek

Védi-e szerzői jog a látványtervezőket? A törvény betűje szerint akár védhetné, de a gyakorlatban ezt nehéz érvényesíteni, és jogdíjra csak nagyon ritkán tarthatnak számot a díszlet- és jelmeztervezők. Két szakmabelivel, Nagy Fruzsinával és Egyed Zoltánnal beszéltünk a kérdésről.

„Valami furcsa kereszt”

Júliustól ő lesz a szombathelyi Mesebolt Bábszínház igazgatója. Az eddig szabadúszóként dolgozó alkotót a ma kivételszámba menő, szakmai szempontokon alapuló pályázat mellett a tervei­ről és arról is kérdeztük, miért távolodott el a Freeszfétől.

 

Színjátékkal leplezett hátraarc

Az Országgyűlés hétfőn ratifikálta Svédország NATO-tagságát, előtte pedig Ulf Kristersson kisegítette Orbán Viktort az egyre kínosabb másfél éves színjáték lezárásában. A gyorsan aláírt katonai megállapodások jó ideje a fiókban heverhettek, azaz nem új fejlemények, mint azt a propaganda sulykolja.

Európai választások, hazai tétek

Az elmúlt hetekben a magyar politika a K. Endrének adott elnöki kegyelem, majd Novák Katalin lemondása körül forgott. A történtek jelentőségéhez nem fér kétség: a mélyen megosztott magyar társadalomban szinte páratlan, hogy olyan ügy foglalkoztassa a közéletet, amelynek megítélése tömegek számára nem pártpolitikai kérdés.

„Nem elég a János bácsikat lecserélni”

Egy megismételt kutatás szerint a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetések összességükben tovább enyhültek, és a felderített esetek száma is több mint a felére csökkent. És többnyire továbbra sem az agresszort emelik ki a családból, sokkal inkább a gyermekeket.

 

Káderhiány

Kemény, az aljasságtól sem mentes lejárató kampányokra számítanak ellenzéki polgármesterek. A Fidesz imázsát sok más ügy mellett a kegyelmi botrány is megtépázta, és az is látszik, hogy számos helyen nem sikerült a kormánypárti csapatoknak újraszer­vezni magukat 2019 után.