Véget ért az Oscar-szavazás, indul a visszaszámlálás és a szavazatszámlálás

  • narancs.hu
  • 2019. február 20.

Mikrofilm

Hamarosan kiderül kik az idei győztesek.

Befejeződött kedden az Oscar-szavazás, az amerikai filmakadémia mintegy 8000 tagja adta le voksát a jelöltekre a 24 Oscar-kategóriában, amelyek díjait vasárnap adják át a hollywoodi Dolby Színházban.

A szavazatokat a PWC ezzel megbízott tagjai számolják meg. Rajtuk kívül senki sem tudhatja az eredményt a ceremóniáig. A győztesek és győztes alkotások nevét lezárt borítékban juttatják el vasárnap a gála színpadára.
Idén a fekete-fehér mexikói Roma című dráma, Alfonso Cuarón önéletrajzi ihletésű alkotása, és a görög Jorgosz Lanthimosz A kedvenc című történelmi drámája kapta a legtöbb, tíz-tíz jelölést a filmakadémia díjaira. A Roma győzelmével a filmet forgalmazó Netflix első játékfilmes Oscarját szerezheti meg.

Az élőben közvetített 91. Oscar-díjátadót a Queen együttes fellépése nyitja meg. A Queen az Oscar-jelölt Bohém rapszódia című film révén kapott meghívást. Viszont néhány héttel ezelőtt ez még koránt sem volt biztos, miután visszautasították a felkérést; döntésükben talán az is szerepet játszott, hogy a Bohém rapszódia rendezőjét újabb emberek vádolták meg szexuális zaklatással.

A Queennek sem kell az Oscar ceremónia: lesz egyáltalán, aki hajlandó megjelenni a februári gálán?

A show nézettsége már így is évek óta csak csökken. Már csak néhány hét van hátra a 91. Oscar díjátadó gáláig, a ceremónia felett pedig tovább gyülekeznek a viharfelhők. Nagyon úgy néz ki például, hogy 30 év óta először nem lesz házigazdája a műsornak.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?