Tévétorrent

When They See Us

  • Szabó Ádám
  • 2019. november 10.

Mikrofilm

1989. április 19-én egy főleg fekete és latino tizenévesekből álló csapat a Central Park felé vette az irányt – lendületes, agresszív baromkodás céljából. A körülbelül harmincfős bandából néhányan komolyan elvetették a sulykot: erőszakoskodtak a járókelőkkel, zaklatták a futókat és biciklizőket. Amit nem sejtettek, hogy eközben egy 28 éves, kocogó nőt megtámadtak, megerőszakoltak és megvertek. A rendőrség elfogta a rendetlenkedők egy részét, ötöt pedig meggyanúsítottak, perbe fogtak és el is ítéltek a nő megtámadásának vádjával – mint kiderült, tévesen.

A Central Parki Ötök ügye egész Amerikát megrázta, Yusef, Antron, Kevin, Raymond és Korey igazságszolgáltatásának pedig egy fontos részét képezte Ava DuVarney négyrészes minisorozata. Napjaink egyik legismertebb rendezőnője két éve dokumentumfilmben mutatta meg, hogyan diszkriminálja az amerikai jogrendszer a feketéket. Mostani sorozata valódi sorsokat kanyarít a letaglózó tények mögé, az ötórás történetben kibontakozó dráma pedig akkora gyomrost visz be, hogy nem győzünk levegő után kapkodni.

Az első epizód a balsorsú estét mutatja be és az öt érintettből ki­erőszakolt vallomásokat. Ezt követi a tárgyalás, az utolsó két rész pedig arról szól, hogyan alakult az ötök sorsa: derékba tört életek, családi drámák és a társadalom megvetése jutott nekik. A When They See Us megrázó és nagyon is aktuális kiáltvány, amelyben pont annyi a pátosz, hogy meggyőzzön: valójában egy filmet látunk. Különben el sem hinnénk, hogy mindez megtörténhet.

Magyar felirat: bekdaniel és tibor­ocsi

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?