A polgármester a felújított egészségházban lakik, de hány ilyen áll üresen az országban?

  • narancs.hu
  • 2024. február 28.

Narancsblog

Ez feltehetően azokat sem érdekli, akik a pénzt adják az ilyen intézmények korszerűsítésére; bár rengeteg forrás megy a kistelepülések támogatására, mégis egyre kevesebben laknak falun.

Tavaly október 15-én nagy napra ébredt a déli határ közelében fekvő Bácsszőlős: átadták a felújított kultúrházat, és még új játszóteret is avattak. Az ünnepi eseményen Vedelek Norbert, a megyei közgyűlés alelnöke és Bányai Gábor országgyűlési képviselő vett részt, de ott volt a megyei sajtó is. A Petőfi Népe beszámolója szerint azonban nemcsak e két létesítmény újult meg a faluban; pár hónappal korábban „teljesen új külsőt kapott” a helyi katolikus templom is. „Bácsszőlős újabb két álma vált valóra a Művelődési Ház és a játszótér fejlesztésével. Választókerületem legkisebb településén sem állhat meg a fejlődés” – posztolta Bányai Gábor az esemény után készült TikTok videója alá, amelyből kiderült, a falunak olyan látványosságai is vannak, mint a színes térkövekből kirakott magyar címer, mint ahogy az is, hogy összvissz 2 gyerek vette birtokba az új játszóteret. Vélhetően azért csak ők, mert nincs több aprónép a faluban. (Ha lenne, bizonyosan kirendelik őket az avatásra.)

De felnőttből sem áll jól a valaha háromezres lélekszámú település. A tavalyi népszámlálás adatai alapján összesen 305-en élnek Bácsszőlősön, az itt élők száma egyre fogy és azt valószínűleg csak Bányai Gábor képviselő képzeli, hogy ők 305-en valóban felújított művelődési házról és új játszótérről álmodoznak, nem beszélve a templomrekonstrukcióról. Amelyek különösen annak fényében tűnnek luxus beruházásoknak, hogy a faluban 2019 nyarán is nagyot avattak: felújították az egészségházat. Az volt csak a bökkenő, hogy a 46,5 millió forintos támogatás mellé nem adtak saját körorvost. „Bár még állandó háziorvosa nincs Bácsszőlősnek, de a fogadására készen állnak, ugyanis a felújított Egészségház nem csak új környezetbe fogadja a gyógyulni válókat, hanem szolgálati lakást is tud biztosítani leendő orvosa számára” – írta a megnyitó után a Bácsmegye.hu, a település fideszes polgármestere, Szarvas Róbert Norbert azonban derülátó volt, azt nyilatkozta a portálnak, hogy a Magyar Falu Program kereteiből új és modern orvosi eszközöket szeretne beszerezni.

Csakhogy Bácsszőlősnek több mint négy év óta sincs háziorvosa, és – ismerve az országos orvoshiányt – jövőben sincs erre sok esély, hiába szolgálati lakás, beígért modern eszközök. És ennek fényében akár praktikus döntésnek is tekinthető, hogy Bácsszőlős polgármestere egyszerűen beköltözött az egészségház szolgálati lakásába; Szarvas Róbert Norbert talán arra gondolt, hogy felelős vezetőként mégsem hagyhatja, hogy a több mint 45 milliós beruházás üresen álljon. Mégis vannak a olyanok, akik nem értenek egyet a polgármester lépésével, ám Szarvast hiába szólította fel a költözésre a körjegyző, majd többször is a képviselő-testület. Noha Hadházy Ákosnak köszönhető, hogy e beköltözésből országos hír lett, ám az már egyértelműen polgármester érdeme, hogy a független országgyűlési képviselő megkeresésére nyomán megint egy olyan abszurd komédia öltött testet, amit okkal lehet a pár méter magas kilátók, nem létező látogatóközpontok, és lombkoronasétányok mellé állítani. „Baszd meg! Valahol laknom kell – válaszolta Szarvas Róbert Norbert, amikor Hadházy kérdőre vonta, majd azzal zárta rövidre a beszélgetést, hogy közölte, hogy nem is ő a polgámester, és nem lakik a szolgálati lakásban.

Valószínű, hogy az már nem fogja elérni a sajtó ingerküszöbét, hogy Szarvas Róbert Norbert marad vagy távozik-e a szolgálati lakásból, de azzal biztosan nem foglalkozik senki, hogy az országban összesen hány olyan egészségház, kultúrház, faluház stb. áll üresen, amelyekre ugyanúgy súlyos pénzeket költöttek, mint Bácsszőlősön, legfeljebb kevésbé voltak gátlástalanok az ottani polgármesterek. Ennél is szomorúbb, hogy ez feltehetően azokat sem érdekli, akik a pénzt adják: januárban közölte az illetékes kormánybiztos, hogy a kistelepülésekre juttatott kormányzati támogatás mértéke meghaladta az ezermilliárd forintot, és e program az idén is folytatódik. Annak ellenére, hogy miközben e feneketlen költekezés „a kistelepülések megtartó erejének” jegyében zajlik, egyre kevesebben laknak falun.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.