Apa, gyere, nemi erőszakot ad a Tv2!

  • narancs.hu
  • 2015. április 26.

Narancsblog

Mindent a nézettségért, a húgodat, a nővéredet is. A szexuális zaklatás simán belefér a Tv2-nek, egy lekurvázásért kiosztott pofon már nem. Nőket inzultálni és megalázni, náluk menő.

A Tv2 valóságshow-jában, az Éden Hotelben a férfiaknak mindent szabad. Ahogy eddig, alapesetben most sem foglalkoznánk az újhullámosnak alig nevezhető újabb valóságshow-k történéseivel, ha a Tv2 nem követett volna el egészen súlyos hibát.

Azt írja az Üvegplafon blog, hogy az Éden Hotel 45. epizódjának harmadik részét úgy harangozták be a műsorkészítők, hogy „Éden Hotel Nórinak máshogy alakult az éjszakája, mint ahogy tervezte”.

false

 

Sok minden eszünkbe juthatna, vajon milyen váratlan események történhetnek egy isten háta mögötti egzotikus szigeten, az azonban aligha fordul meg a fejünkben, hogy a lányt szexuális inzultus érte…

Az ilyen és ehhez hasonló valóságshow-k beszámolói épp ennek az ellenkezőjét szokták hirdetni: X. és Y. „összejöttek”, és így tovább. Az a ritka, ha valaki ilyen keretek között (pl. az Édenben) nemet mond a szexre, de lám, van ilyen, az eset durván leképezi a valóságot, hogy keveredik egy nő olyan szituációba, mikor mégis inkább nemet mond, ám a sértett férfi erre nemhogy békén hagyná, még erőszakoskodik, majd durván meg is alázza. Ezeknek a minőséginek alig nevezhető műsoroknak általában vajmi kevés közük van a való élethez, ám ezúttal a műsorkészítők kicsit sem voltak tudatában annak, milyen viselkedésmintát közvetítenek. Simán leadták mindenféle kommentár nélkül az esetet, s ha ez még nem lett volna elég, a másnap történteket is, tehát a lány kiborulását is megmutatták anélkül, hogy egy hangnyi reflektált tartalmat is megjelentettek volna a szexuális bántalmazásról, zaklatásról.

Hogy mindennek a széles körű propagálását bármely média felelős munkatársai, szerkesztők, műsorkészítők, programigazgatók stb. megtehetik következmények nélkül, az kétségkívül felháborító, de úgy látszik, nem lehetetlen, mert bár létezik Magyarországon egy Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), amely széles jogkörrel többek között arra lett létrehozva, hogy felügyeleti szervként például az ilyen esetekben fellépjen, de különösebb retorziókról eddig nem értesültünk.

A Tv2 azzal, hogy nem vágta ki ezt a jelenetet a műsorból, és semmi szankciót nem eszközölt az erőszakoskodó férfival szemben – nem úgy, mint egy lekurvázásért pofont osztó másik női szereplővel, akit ezért kizártak a „játékból” –, korlátolt dilettantizmusáról, na meg szakmaiatlanságáról adott valódi képet. Vagy éppenséggel az életszemléletéről, világnézetéről, tulajdonosai, működtetői ízléséről.

További jó szórakozást kívánunk!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?