Az Anonymous karácsonyi ajándéka az Orbán-kormánynak: hadüzenet

  • narancsblog
  • 2015. december 26.

Narancsblog

Bástya elvtárs azért kicsit le van szarva: a nemzetközi hackercsoport bajnokságán sem sikerült főtáblára kerülnie a világ kisebb-nagyobb bajkeverőinek kategóriájában.

Az Anonymous nevű nemzetközi hackercsoport Magyarországnak küldött üzenetét bányászta elő a 444.hu, melyben az Orbán-kormány szemére vetnek egy csomó ténylegesen elkövetett disznóságot (kerítés, korrupció, kisebbségek stb.), meg egy olyat is, amit nem követtek el, csak fenyegettek vele (regisztrációhoz kötött választás). Utóbbiról persze az „elmúltötév” tapasztalatai alapján az jut eszünkbe, hogy bármikor előrántják még, ha Orbán beijed egy közelgő választástól, s úgy érzi, szüksége lehet rá.

false

De figyelem, az üzenet nem csak Orbánnak, nekünk is szól: „Minden magyar állampolgár kötelessége, hogy megmutassa ezeknek a tudatlan bűnözőknek, hogy nem kérnek az ország további terrorizálásából” – idézi a portál a Guy Fawkes-maszkos arc szövegét. Ez persze nem azt jelenti, hogy nekünk különösebben tartanunk kéne az Anonymoustól, sokkal inkább azt, hogy ideje lenne kinek-kinek magába néznie. Te mit csináltál, amikor az orrod előtt bontották le mindazt, ami 20 év alatt fel bírt épülni a demokráciából?

Frissítésében a 444 azt is kiderítette, hogy „a videót két anonymousos YouTube-csatornán is megtaláltuk, az egyiknek 100-nál alig több, a másiknak 1000 feletti feliratkozója van. Viszont nincs kint az Anonymous legnagyobb YouTube-csatornáján és a »fő« Twitterükön sem”.

Bár a publikálás e módja az Anonymous struktúrájából fakad, mégis elég pontosan jelzi Orbán fekvését a világ csirkefogóinak fontossági sorrendjében. Nos, kis jóindulattal a kleingaunerek csoportozatába tartozik.

Nem lehet túl nagy öröm ilyen vigaszági csávónak lenni, de mit csináljunk, neki ez jutott – majd kiéli magát rajtunk. Hacsak nem gondolkodunk el végre az Anonymous, no meg a fél világ, köztük szövetségeseink intelmein – legalább egy kicsit.

Figyelmébe ajánljuk

Madarak és angyalok

  • - turcsányi -

Nehéz megmondani, hogy mikor mondtak fel az angyalok. Már akkor, amikor Wim Wenders folytatni merészelte a Berlin felett az eget (Távol és mégis közel, 1993)? Vagy csak 1998-ban lett elegük, amikor meglátták magukat az Angyalok városa című filmben – a Berlin felett az ég e remake-jét Nicolas Cage-dzsel? Az biztos, hogy Los Angelesből eztán szedték a sátorfájukat. De senki nem pótolhatatlan, L. A. pedig különösen nem maradhatott efféle égi szárnyasok nélkül.

„A legszívesebben hallgatok”

Kurtág György a magyar kultúra állócsillaga, kincse, élő klasszikusa, a magyar művészeti hagyomány nagy tradíciójának megszemélyesítője egy olyan korszakban, amelyben ez a hagyomány igencsak ingatag lábakon áll. Ha nyilvánosan megszólal a 98 éves mester, az maga az esemény.

Annyira nem sötét

A legutóbbi Pearl Jam-lemez, a 2020-as Gigaton hosszú, hétéves várakozás után jelent meg, így sokan örülhettek, hogy a zenekar hamarabb elkészült a tizenkettedik albumával, amely a Dark Matter címet viseli.

Dél csillagai

A Budapest JazzFest cégére alatt, a közel három héten át zajló hetvenhat koncert minden bizonnyal a legnagyobb magyar jazzfesztivál, de ennél figyelemre méltóbb, hogy huszonnégy országból érkeztek a zenészek. Megragadtuk a lehetőséget, hogy egy török triót és egy szárd együttest hallgassunk meg.

Ma senki se nyer

Emlékeznek, mikor volt köztársasági elnök Mádl Ferenc? Nos, Orbán Viktor első miniszterelnöksége idején. A díszlet és az időnként felhangzó Ki nyer ma? című rádióműsor szignálja segít behatárolni, hogy a közelmúltban járunk, de az elnök neve az egyetlen konkrét utalás, amelyből kikövetkeztethetjük, milyen évet is írunk (majdnem) pontosan.

Gázlánggal fűtünk

Az év szaván vitatkozhatunk, de korunk szava bizonyosan a nárcisztikus. Ha valaki megbánt minket, vagy akár csak nem hajlandó részt venni az önbecsmérlés társadalmilag elvárt aktusában, máris megkapja, hogy „mekkora nárci”.

Újragondolt fintorok

Szabó Eszter sajátos, jellegzetes figurái középkorú és idősödő nők. Morcosak, egyked­vűek. Nyúzottak és fáradtak. Grimaszolnak, duzzognak. Olykor járókerettel sétálnak, máskor két hatalmas herezacskót vonszolnak maguk után.

Választhat szegény

„Köszönöm, hogy Önökkel tölthettem egy napot!” – írta tavaly februári Facebook-bejegyzésében Novák Katalin, amikor látogatást tett Tiszabőn, a legszegényebbek közé sorolt falvak egyikében.