Erős figyelmeztetés Magyarország polgárainak: helyedre!

  • narancs.hu
  • 2022. június 15.

Narancsblog

Aki nem „viselkedik” úgy, ahogy a rendszer megkívánja, annak legyen is félni- és vesztenivalója!

„Azok a civil szervezetek vesznek részt a magyar belpolitikában, amely szervezeteket vagy külföldről finanszíroznak, és mégis itt fejtik ki a belpolitikai tevékenységüket, vagy azok a médiafelületek, amelyek teljesen nyilvánvalóan külföldi szolgálatban állnak, ezeknek a beazonosítása vagy legalábbis ismerete nélkülözhetetlen lesz, ha a szuverenitásvédelemről beszélünk” – hangzott el május 18-án, amikor Rogán Antal miniszter-jelölti meghallgatásán a parlament nemzetbiztonsági bizottsága előtt.

Ezt azonban nem Rogán Antal mondta, hanem Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője – afféle kiegészítésként az addig elhangzottakhoz. Persze, ha abból indulunk ki, hogy Rogán szerint „ha valaki Magyarország érdekeit sérti, az Magyarország nemzetbiztonságát sérti”, Kocsis buzgalmát inkább egy álságos komédia részeként értékelhettük, mint önálló javaslatnak, mely legfeljebb attól újszerű, hogy korábban az ilyen, a demokráciát csak nyűgként kezelő javaslatokat általában a Magyar Nemzet vagy a Pesti Srácok valamelyik propagandistája vetette fel, vagy esetleg olyan keményvonalas Fidesz-katonák, mint a „cöfös” Csizmadia László, vagy a „készes” plébános, Osztie Zoltán, és nem a legnagyobb parlamenti párt képviselője.

Amit ugyanis Kocsis most kíván – mindazon szervezetek és médiumok totális megfigyelése, amelyek (még) az államtól és/vagy a Fidesztől függetlenül működnek –, egyet jelent a szólás-, és a sajtószabadság immár nyílt sisakos eltiprásával.

Persze a Pegasus-botrány fényében nem gondoljuk, hogy magyar titkosszolgálatnak ne lennének vonatkozó „gyűjtései” nemcsak a civil szervezetekről és a független médiumokról, de valószínűleg olyan közéleti szereplőkről, művészekről, tudósokról, talán sportolókról is, akik nem mindig a Fidesz kottájából játszanak. Mindezt Kocsis Máté újabb megnyilatkozása is alátámasztja. A frakcióvezető a Telexnek ugyanis azzal próbálta bagatellizálni alapmondandóját, hogy szerinte nem baj, ha a szolgálatok korábban elvégeztek már „ilyen munkát”, de ha mégsem, akkor ösztönözni kell őket.

„Ebben az ügyben lényegtelen, hogy én mit gondolok” – mondta Kocsis, és ez annyiból biztosan igaz, hogy nem az számít, amit ő mond, hanem az, amit a pártja. Ám azt talán ő is jól tudja, ha kérése értő fülekre talál (és efelől nem lehet kétségünk), úgy

bárkire és bármikor ráfoghatják immár hivatalosan is, hogy „idegen érdekeket szolgál”.

S egy-két jól irányzott törvénymódosítással akár büntetőjogi következményei is lehetnek voltaképp bárminek, amire ráfogható, hogy sérti Magyarország nemzetbiztonsági érdekeit. És ez nyílt figyelmeztetés.

Még csak nem is a civil szervezeteknek és a független szerkesztőségeknek, hanem a teljes lakosság számára: aki nem „viselkedik” úgy, ahogy rendszer megkívánja, annak legyen is félni- és vesztenivalója! Így aztán már csak egy lépésre leszünk attól a világtól, amit kafkainak meg orwellinek szokás nevezni, aktuálisan pedig Putyin Oroszországának vagy Erdoğan Törökországának.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A falnak is szeme van

Túlzás lenne azt állítani, hogy a Radiohead különösebben sok vidámságot csalt volna az arcunkra, épp ezért furcsa a némiképp utódzenekarának tekinthető The Smile névválasztása.

Mélyen tisztelt publikum!

  • - turcsányi -

„Vándorcirkuszos szeretnék lenni, hóban-esőben a cirkusszal menni…” – köszöntötte az új évtizedet 1970-ben Karda Beáta.

Szabó, baka, kém

Hogyan válhatott a II. világháború kulcsfontosságú alakjává egy divattervező? Miért hízelegtek nagy hatalmú német vezetők egy töpörödött francia nőnek?

Elfordított arccal

  • SzSz

Hosszú percekig kitartott, éjfekete vászonnal indulunk, amelyet hirtelen vált fel az idilli kép: családi délután a folyóparton, a madárcsicsergést csak a játék és hancúrozás hangjai szakítják meg. Jonathan Glazer filmjében ugyanis a sötétség és a fényesség a szó szoros értelmében egymás szomszédságában honol.

Fejjel a falnak

A rasszizmus mindig újratermelődik, és már csak emiatt is elemi érdekünk, hogy újra és újra elővegyük a tiszaeszlári történetet, és beszéljünk róla.

A jelmez hatalma

A zalaegerszegi színház minden évadban műsorra tűz egy kötelező olvasmányból készült előadást; az idén a Tartuffe-öt a színház színművésze, Farkas Ignác állította színpadra.

Boldogan éltek, míg

Három, fehér menyasszonyi ruhába öltöztetett próbababa tájol minket a lépcsőfordulóban, körülöttük papírból kivágott virágok és levelek, mintha egy kicsit sután berendezett menyasszonyi szalon kirakatát látnánk.

A nem haszonelvű szeretet

Ennél abszurdabb és szerencsétlenebb szituációt nehezen lehetett volna elképzelni, erre tessék. A Kossuth rádión ugyanis épp Balog Zoltán mondta el a reggeli imát aznap, amikor egész mást kellett volna mondania.

A szomorú bohóc

  • Domsa Zsófia

Hjalmar Bergman a svéd próza és dráma egyik klasszikusa. A történetcsokor első darabjában egy svéd vidéki kisvárosban járunk, a múlt század elején, a szerző legjobban sikerült elbeszéléseinek idején. Bergman a realizmust fantasztikummal, a vígjátékot mély tragédiával vegyítő írásmód mestere. A Nagymama és az Úristen egy matriarcha életét és elmúlását, egy társadalom átrendeződését tárja elénk.

Az utolsók

Már az első magyarázkodásuk is átlátszó és röhejes volt: az tudniillik, hogy Svédország NATO-tagsága miatt „vita van” a kormány és a Fidesz-frakció között. Volt ám ilyen vita Finnország ügyében is! Aztán amikor Törökország, amellyel a baráti magyar kormány együtt mozgott a két ország tagságának a blokkolásában, bejelentette, hogy a finnek részükről jöhetnek, Orbán is meggondolta magát.