Ezeknek elment a maradék eszük! – Tizenéves gimnazistákra szállt rá a kormánypropaganda

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 14.

Narancsblog

A lejáratásban náluk nincs korhatár.

A kommunizmus nagyon sötét korszakát idézi a Fidesz azon lépése (is), amely során Németh Szilárddal kimondatták a nemzetbiztonsági bizottság keddi ülése után, hogy Gulyás Márton, Schilling Árpád és Vágó Gábor lehetnek azok, akik a gyanújuk szerint ősszel majd zavargásokat keltenek. Nem lehet egyszerű a helyzet a Fideszben, ha beszarnak három aktivistától, de persze ez a minden (kreált) ellenlábast elsöprő kormánypropaganda része. Lelkük rajta, Schillingék felnőtt emberek, és talán az eddigi reakcióik után még azoknak is szimpatikussá váltak, akik korábban különösebben nem figyeltek rájuk.

Talán eddig nem volt annyira látványos, mint Schillingék pellengérre állítása, de csütörtökön a 888.hu, a Magyar Idők és az Origo önként lépett a gusztustalanság rothadt mezejére azzal, hogy gimnazista gyerekeket pécéztek ki maguknak csupán azért, mert azok tüntetést mernek szervezni az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé.

A Független Diákparlament a megmozdulásnak létrehozott egy Facebook-eseményt is, itt egyebek közt leírják: az oktatáspolitika jelenlegi iránya ellen tiltakoznak, amely „nem szolgálja a diákok érdekeit, és nem is veszi figyelembe a véleményüket”. A felhívásban az is szerepel, hogy menetelnek egy kicsit a CEU-tól, aztán elénekelnek egy Pink Floyd-számot, majd cipősdobozokból felhúznak egy falat az Emmi épülete köré, hiszen a „NER is egy falat húzott a társadalom és a döntéshozók közé”.

A tizenévesek tehát sétálnak, az Emmi előtt akcióznak, majd, mivel úgyse fogadja őket majd senki a minisztériumtól, hazamennek. Ennek ellenére a kormánypropaganda igyekszik ezt az egészet valami erőszakos megmozdulásnak bemutatni, olyannak, amelyet háttérhatalmak – naná, hogy Soros és nyúlványai – irányítanak, és amely része az általuk vizionált őszi „ellenzéki zavargásoknak”. A Magyar Idők próbálja az infóikat úgy bemutatni, mintha leleplezték volna a diákok belső fórumait, miközben a tüntetésnek van egy könnyen, bárki számára elérhető Facebook-oldala. A 888.hu a Facebook-esemény első változatából szemezget, de ott sincs semmilyen utalás arra, hogy bármiféle zavarkeltésről lenne szó.

A 888.hu egyébként ezzel a címmel akarja eladni a nagy szenzációt: „Soros riadót fújt – pénteken kezdődne a rendbontás”, majd azt, hogy néhány diák kipakol pár cipősdobozt, így vezetik fel: a Független Diákparlament „ez egyik minisztériumot tervezte fizikai blokád alá vonni”. A diákparlament „bemutatásakor” pedig azt írják, hogy a szervezetet „lényegében fontoskodó, pattanásos középiskolások maroknyi csoportja alkotja” – mintha manapság bűn lenne egy tizenéves számára, ha pattanásai vannak, és ennek ellenére még meg is mer szólalni. De a legalja az egész történetnek az, amikor megneveznek két srácot, akiknek az a bűnük, hogy gimnazista létükre el mertek menni már korábban ellenzéki tüntetésekre.

Mi lesz a következő szint? Óvodások fotóit hozzák majd le, mert azok nem énekeltek elég hangosan valamelyik játszótérátadón?

„Azt akarják, hogy elbutuljunk” – Összefognak a diákok a kormány romboló oktatáspolitikája ellen

„Félnek attól, hogy gondolkodó emberek leszünk” – mondta egy tanuló a diákfórumon, ahol a fiatalok ízekre szedték a kormányzat oktatáspolitikai döntéseit. Nem sokkal a botrányos szakmai érettségik és a tanulási nehézségekkel küzdők életét megnehezítő, Taigetosz-törvényként emlegetett módosító elfogadása után tartotta szokásos diákfórumát a Független Diákparlament (FDP).

Figyelmébe ajánljuk