Feltartott kézzel – Horváth Csaba az MSZP főpolgármester-jelöltje

  • narancsblog
  • 2013. november 15.

Narancsblog

Három éve vezeti a fővárost egy viceházmester: Tarlós István azon kívül, hogy a hajléktalanokat vegzálja és kedvenc focistáiról meg Elvis Presleyről nevez el utcákat, lényegében nem csinált semmit. (Hogy írt a beosztottjának egy nyílt levelet? Ez aztán a bátorság!)

Pedig Tarlós afféle faszagyereknek lett kitalálva. Neki szánták a vagány pesti srác szerepét, aki pártonkívüli, és ha kell, még Orbán Viktornak is beszól. (Neki azért nem.)

Kezdetben legalábbis így próbálták eladni.

Ma már meg sem próbálják eladni. Jelenleg úgy fest, hogy Tarlós buzizó óbudai polgármesterként kerül majd a süllyesztőbe, aki a hagyományos Budapest-zászlót lecserélte a Föltámadott a tenger című film kellékével, és betiltotta a Köztársaság teret.

Nem emlékszünk olyan közvélemény-kutatási adatokra még a Századvégtől sem, amelyek arról szóltak volna, milyen rohadt népszerű lenne a főpolgármester. És talán nem véletlenül. Tarlós három év alatt nemcsak korábbi tekintélyét – ha volt neki –, de az arcát is elveszítette. Ma a kerületi polgármestereknek, Rogánnak, Papcsáknak áll a zászló, kemény fiúnak ott van (dehogy van ott) Kocsis Máté, a józsefvárosi rendész, vagy Németh Szilárd, a csepeli rezsiharcos.

Ezzel csak azt akarjuk mondani, hogy ha van olyan hely, ahol a vergődő és egyre szánalmasabb ellenzéknek lenne keresnivalója, az éppen Budapest. Pontosabban, pár nappal ezelőtt még ezt mondhattuk volna. Ma viszont nem tennénk ilyen felelőtlen megállapítást.

A minap az MSZP bemutatta főpolgármester-jelöltjét, Horváth Csabát. Olyan kiszerelésben, hogy égnek áll tőle a hajunk. „Széles körű önkormányzati tapasztalata van, volt kerületi polgármester és humán területért felelős főpolgármester-helyettes. Végigküzdött egy nagyon nehéz kampányt 2010-ben, jelenleg a párt országos alelnöke és fővárosi frakcióvezetője. Készséggel sorakozunk fel mögötte” – mondta a Népszabadságnak Molnár Zsolt budapesti pártelnök.

Hát igen! Emlékeink szerint épp abban a küzdelmes, 2010-es kampányban volt Horváth politikusi pályafutásának eddigi egyetlen, említésre méltó kijelentése: ingyenbérletet ígért – röhögött is rajta mindenki.

Persze mindenki mondott már hülyeséget, és különben is, azóta eltelt három év. De pont erről van szó! Volt e három év alatt Horváth Csabának legalább egy olyan mondása, amivel zavarba hozta volna Tarlóst, amivel feledtetni tudta volna 2010-es kabarészámát? Pedig jelenleg is ő a szocialista frakcióvezető a fővárosban.

Majd holnaptól feledteti? Ne vicceljünk már! Mondhat Horváth Csaba szép dolgokat – mondott is három nappal az MSZP közleménye előtt a Népszabadságnak –, de ettől ő még továbbra is az arc nélküli ingyenbérletes marad. És ezt nemcsak a Fidesz fogja megállás nélkül az orra alá dörgölni.

Ha a baloldal képtelen előállni egy szerethető, karakteres és mindenekelőtt támadhatatlan főpolgármester-jelölttel, akkor meg is érdemli. A budapestiek viszont nem.

Figyelmébe ajánljuk