Fürjes Balázs és az ő rezzenéstelen emberarca

  • narancs.hu
  • 2022. november 10.

Narancsblog

Fürjes Balázs már megint játssza a korrekt fickót. Köze nem volt a dolgokhoz, hacsak annyi nem, hogy narancsos az ő bőre is, miként a fiúké, akik csúnyákat mondtak a ferencvárosi polgármesterre, Baranyi Krisztinára.

Mindennek előzménye, hogy Baranyi, nagyon ügyesen, nem volt hajlandó beszélgetni a Pesti Srácok pelyhesállú újságírójával, bizonyos Szalai Szilárddal az ATV élő adásában. Túl sok a helyreigazítás, túl sok a minősíthetetlen kontent, „szennylap, ócska propagandista” – mondja a fiatalemberre, aki minden gerincét összeszedve feszít vele szemben. Ennek már hat napja, de a hitgyülis csatorna derék technikusait azóta sem dicsérte meg senki: pedig milyen nehéz lepkefingra mikroportot rögzíteni.

Szóval ott sem volt, senki se kérdezte, de Fürjes Balázs úgy érezte, most aztán itt az idő, miként egy derék kommentelő írja, enberségből jelesnek lenni. Hiszen mi lesz velünk, ha egy bizonyos szint felett mégis lesüllyedünk bizonyos szint alá, kollektíve, nemzetileg, en bloc, s mi lesz velünk, ha ez a süllyedés éppen most veszi kezdetét, mert a ferencvárosi polgármester nem válaszolt a pesti srácnak.

Fürjes Balázs, akinek éppen elég muníciója van hozzá, hogy a szólásszabadság és a szabad sajtó harcosa legyen, hiszen járt már a Partizán stúdiójában, adott interjút ilyen-olyan baloldali, ellenzéki, függetlenobjektív újságíróknak is, az ATV adásán felhorgadva, szent haragjában nyílt levelet írt, valahogy imígyen: édesdrága Baranyi kolléga, a Pesti Srácok olvasói között még olyan ferencvárosi is akad, aki önre szavaz (muhaha!), legyen ön is enberségből jeles, emelkedjen a bizonyos szintre ide mellém, ni, tessék mindenkivel beszélni. Amikor mézes-mázos irománya süket fülre, pontosabban cáfolatra talált, bement az ATV Egyenes beszéd című műsorába megbeszélni a polgármesterasszonnyal, mi is volt ez. Pompás érvelésében nem átallott kijelenteni, hogy ő szabadelvű nézeteket vall – s közben imádkozott, hogy szavazóközönségének ne tűnjön fel, ez bizony szinonimája annak, hogy li-be-rá-lis –, és ezt esetünkben azt jelenti, mindenki úgy hazudik, ahogy akar. Tessék hagyni a pesti srácokat hazudni! Szelíd jósággal biztosította a mellette ülő polgármestert, hogy feddése csakis a közjó érdekében történik.

Ahogy előkerülnek a kormányoldal és a sajtó viszonyában kínos témák: a miniszterelnök féknyúzozása, a mocsárba süllyedő közmédia, a Pesti Srácok és a NER-sajtóbirodalom százasával veszített sajtóperei, Fürjes Balázs már többet dadog és ő-zik, de enberségből, abból még mindig jeles. Aztán előkerül a videó a Pesti TV-ből, pontosabban Baranyi Krisztina tabletjéről, mert az ATV bejátszani nem volt hajlandó (egészen a vezérigazgatóig mentek a döntéssel, derül ki a műsorvezető elejtett mondatából!), szóval a tableten látjuk a Partizán műsorában bevágott részletet, amin DJ Jeszy reagál a saját műsorszegmensükre – olyan metaszinteket érünk el, hogy őrület! –, szóval a lényeg, hogy a Pesti Srácok kereszténykonzervatív tollnokai azon heherésznek, hogy inkább dugnának kecskével, mint a ferencvárosi polgármesterrel, mert a kecskét utána meg lehet enni.

Derék herék a fiúk, ez bizony, a magyar politika grab them by the kecske-pillanata, locker room talk a javából.

Fürjes Balázsunk talpa alatt akkor már forró a stadiongyepfűtés, de a szituációból nincsen menekülőút.

Ha ezt kívánja a Párt, akkor most a kecskeb@szókat fogom védeni, biztatja magát, már csak az enberségbőljelesség okán.

De akárhogy erőlteti, nem a szólásszabadság harcosa immár, csak egy unalmas apuka, aki bejött az áltisibe megvédeni a pici fiait, akik remek gyerekek, csak egy kicsit elevenek, tetszik tudni, ilyen gének vannak a pártcsaládban, kecskeb@szásról beszélnek ön kapcsán, mélyen tisztelt polgármesterasszony, hm, hm, igen, hát én ezt most hallom először, hogy a Jeszyke meg a Fair Rightos fiú, de tetszik tudni, jó gyerekek ők, hogy szétterrorizálnak mindenkit a nagyszünetben? na ne mondja! de ne tessék már pont őt a sarokba állítani. Hiszen a 444 meg a Telex meg a.

Bizonyára Rogán Antal is nézi az adást, vagy legalább egy szorgos Safranek, aki briefet ír a látottakból. Szóval Rogán gondolkodik, a Pesti TV-t nem beszántottuk már? Akkor meg minek ment ez a buzgómócsing államtitkárunk emberarcot villantani, kihúzni ezt az ötvenéves tinédzsert meg a bandáját a slamasztikából? (Akik egyébként magukhoz hűen, egy parkoló autóból live-olva kommentálják a Baranyi–Fürjes rangadót: „aki kurvának áll”. Hogy ez kire vonatkozik?)

Fürjes Balázs, bár egy pillanatra elbizonytalanodik, hogy a megfelelő tomport tisztogatta-e, abban biztos, hogy ma is enberségből jelesre vizsgázott, ráadásul a bizonyos szint felett bizonyos szint alá, és a többi, szóval tudják! Elalvás előtt egy Roger Scruton-kötetbe mélyeszti emberarcát. A Modern philosophy pont itt nyílik ki: „Az író, aki azt mondja, nincsenek tények, és minden tény viszonyítás kérdése, valójában arra kér, hogy neki se higgyél. Szóval ne.” A fenébe.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk