Gábriel arkangyal a bírái előtt – Az orosz medve és magyar kis nyuszi meséje

  • narancs.hu
  • 2014. február 27.

Narancsblog

Biszku – érdemein kicsit tán túl is – úgy elviszi a balhét az egész kommunizmusért, az ötvenhatos megtorlásért, mint a sicc, egyedül. Már a szavak, a handabandázás szintjén, hisz a pere nyilván messze túl fog nyúlni a választás idején, s végül a kutyát sem fogja már érdekelni.

Azt ismerik, hogy az állatok rendkívüli értekezletet tartanak? Mert nem mehet már tovább, hogy mindenki ott végzi a dolgát, ahol rájön, s így egyszerűen tele van szarva az erdő, a turisták is kezdenek elmaradozni satöbbi, satöbbi. Elhatározzák, hogy ásnak az erdő szélén egy latrinát, s mindenkinek oda kell járnia. Aki nem jár oda, arra súlyos büntetés kiszabása foganatosíttatik. A róka lesz az ellenőr. A koma komolyan is veszi a feladatát, a nagydolgok is rendben mennek, mégis pár nap múlva az ellenőrző körútja során arra lesz figyelmes, hogy a kis nyuszi ott kuporog egy bokor alatt, s nyög erősen. Mit csinálsz te itt, kis nyuszi? Tudod, hogy ezért súlyos büntetés jár! Tudom, tudom, de mit csináljak, jártam én a latrinára rendesen, csak az egyik nap épp a medvével egyszerre szólított oda a természet. A medve végzett, s megkérdezte, mondd csak, te kis nyuszi, hullik a te szőröd? Nem, mondtam büszkén. Erre megfogott, és kitörölte velem a fenekét.

A német megszállás leendő orbáni emlékműve megvan? A birodalmi sas abuzálná azon szegény jó Gábriel arkangyalt, mondván, a magyar ártatlan, a német csinálta az egészet. No, ebben a lágéban a fenti vicc szolgálna a majdan ugyancsak megépítendő szovjet megszállási emlékmű modelljéül. A nagy orosz medve, amint vegzálja szegény Magyarországot, aki ilyenformán nem lehet más, csak ártatlan, mint a ma született kis nyuszi.

Vagy nem a Fidesz óbégatta eddig teli szájjal, hogy ha a nácizmust elítéljük, a kommunizmust is el kell? De, a Fidesz, meg a vele szövetséges jobbos lumpenértelmiség.

S most mégis a Fidesz (=Orbán) alkalmazna kettős mércét, a holokausztot nem, de a komcsit a magyar csinálta, az ötvenhat utáni megtorlást mi csináltuk, hisz a ruszki, mert az most pénzt ad a Fidesznek (=Orbánnak), nem is keveset, így szovjet megszállási emlékmű nem lesz, s ha nem vigyázunk, a békemenet még a Moszkva teret is visszakereszteli.

De nem kell megijedni, kedves magyarok, ti a kommunizmus bűneiben is ártatlanok vagytok, az ötvenhat utáni megtorlást például Biszku Béla csinálta, már megy is a bíróságra: 2014. március 18-án lesz neki nemulass!

false


Mármost 1956 szomorú tele óta közel hatvan év telt el. Hatvan olyan év, amire itt piszkosul nem hivatkozunk, hisz egy része, úgy a fele a komcsiban telt el simán. Elévültek ötven-hatvan év alatt a forradalom utáni megtorlás gaztettei? Nem – legyen így, rendben van. Biszku Béla, a megtorlás belügyminisztere nagy gazember volt? De az ám! Védte őt a kommunista érában az állam? Naná! Felelősségre lehetett akkor vonni? Dehogy! 1990-ben, huszonnégy évvel ezelőtt véget ért a kommunista diktatúra Magyarországon? Felelősségre lehetett volna akár másnap vonni Biszku Bélát? Nem, mert Argentínában bujdosott Bill Biscuit álnéven, csak egy-két éve kapta el Skrabski Fruzsina, a nemzetközileg elismert komcsivadász – rossz válasz. A helyes válasz: Biszku Béla sosem használt álnevet, pedig a komcsiknak ez szokása volt gyakran. Nem járt Argentínában, csak egy küldöttség élén a junta bizonyos belügyi módszereit tanulmányozni, de meglehet, ez is csak rágalom. Biszku Béla helyre kis smicisapkájában itthon zúzta le az elmúlt negyedszázadot, élvezvén nem csekély nyugdíját, s szerettei üdítő közelségét.

Most viszont megy a bírái elé, az ügyészség még le sem zárta a vizsgálatot, de őt már citálják. Persze, jobb későn, mint soha, de mondja valaki a szemünkbe, hogy nem azért, mert közelednek a választások. Kell a jobboldali kemény magnak egy jó nagy komcsizás. Hát, megkapják.

Biszku – érdemein kicsit tán túl is – úgy elviszi a balhét az egész kommunizmusért, az ötvenhatos megtorlásért, mint a sicc, egyedül. Már a szavak, a handabandázás szintjén, hisz a pere nyilván messze túl fog nyúlni a választás idején, s végül a kutyát sem fogja már érdekelni. Hiszen egy idő után mindenki belátja szépen, hogy a hazudozás végére egy jó nagy újabb hazugsággal nem lehet pontot tenni. De addig a Magyar Hírlap meg az egész láncon tartott sajtó számos címlapon hozhatja, hogy a független magyar bíróság feltárja a kommunizmus máig ható bűneit. S azt is, hogy lám, a Fidesz (=Orbán) szembenézett a kommunista múlttal, s fel is számolta azt. Egy vén marhával lezavart bolhacirkusz keretei közt.

Ha a holokausztról lehet hazudni, lehet hazudni a kommunista diktatúráról is, nem ismerünk kettős mércét, s a plafon sem szakad ránk soha. Tessék már megmondani, ki hazudik itt minden áldott napszakban?

Neked ajánljuk

Kártyaszámolás

A film felér egy szerencsejáték-mesterkurzussal, amennyiben nemcsak egy black jack- vagy egy pókerparti lefolyásának logikáját mutatja be és érteti meg már-már tudományos alapossággal, de a nagy tétekben folyó és nagy közönséget vonzó bajnokságok álságos világába is hasonlóan leleplező attitűddel avat be. Viszont a film nem erről szól.

Prága romokban

Lehet szó bármilyen titokban kiszivárgó kódról, nemzetközi összeesküvésről vagy világot fenyegető veszélyről, ha a főhőst nem James Bondnak hívják, a büdzsé aligha érheti el a több száz millió dollárt. 

Halandó érzékiség

A galériák nyári kiállításai sokszor az úgynevezett „könnyed” témákra fókuszálnak – a fő sláger a növényvilág. Az idén három ilyen kiállítással is találkozhattunk, de mind különböző módon közelítette meg a tárgyát.

Bartóki billentés

  • Csabai Máté

Ha volna időgépem, biztos visszamennék, hogy halljam Bach orgonajátékát, Beethovent és Lisztet a zongoránál, na meg Bartók Bélát. Utóbbi – ha nem is élőben való – meghallgatásához elég egy egyszerűbb masina is: a nevezetes „barna lemezeken” ugyanis bárki megismerkedhet azzal, hogyan billentett a mester: az 1982-ben megjelent tizenhárom korongon Scarlattitól Beethovenen át Kodályig és persze a saját műveiig végigzongorázza a zenetörténet tetemes részét.

Hajókórház a járványszigetnél

Szőcs Petra csaknem tíz éve megjelent első verseskötetét annak szürreális, groteszk, fantasztikumba hajló stílusa tette emlékezetessé. A Kétvízközben bármi megtörténhetett, különösebbnél különösebb családtagok bukkantak föl, és a beszélő, ha úgy tartotta kedve, kiugrott a harmadik emeletről a szemetes­zsákkal. 

Kint is, bent is

Hogyan egyeztethető össze a szépség- és divatipar túlszexualizált világa a feminista, kapitalizmuskritikus megnyilvánulásokkal? Mennyiben mutathat fel hiteles elbeszélői pozíciókat annak a szerzőnek az első kötete, akinek írói tevékenysége eddig legfeljebb Instagram-posztokban nyilvánult meg? 

Palackposta a porból

Izgalmasan telt a múlt hét: a magyar közélet jobbára az ország miniszterelnökének nagy pillanatával volt elfoglalva. E nagy pillanat pedig Dallas egén ragyogott fel, amikor is Orbán beszédet mondhatott a republikánosok idei nagy összeröffenésén. Fél Amerika hegyezte a fülét, hogy mit akarhat ez a furcsa idegen! A Hungarian cowboy! Vagy nem hegyezte, mármint nem a fél Amerika hegyezte, csak néhány ebédidőben arra lófráló bámész alak, akinek tényleg nem volt dolga.

Caligula lova

Lázár János miniszter korábbi sofőrje, a vasárnap megválasztott mártélyi polgármester, Ambrus István dolgozni is akar. „El kell kezdeni dolgozni. Van mit csinálni Mártélyon” – idézte az időközi választás győztesét a Promenad24 nevű kormánypárti híroldal.

A didergő király

A létező orbánizmusban embernek, állatnak sem egyszerű az élete, de most a fák is rá fognak baszni. Meg mindenki más. Mondjuk fának sosem volt jó lenni a hazában, de most, hogy Orbán Viktor pánikba esett a fenyegető energiakrízis miatt, vagy legalábbis úgy tett, mintha abba esett volna, tényleg elkezdhetnek rettegni.