Ha ez igaz, akkor be lehetett drogozva a leghazugabb magyar miniszter

  • narancs. hu
  • 2017. január 22.

Narancsblog

Magas színvonalon dolgozza fel a hazai politika az elmúlt 25 év egyik legnagyobb panamáját.

Az OLAF december 14-én adta át a magyar kormánynak a 4-es metró körüli nyomozása összefoglalóját, amelynek eddig nyilvánosságra hozott része tele van hátborzongató számokkal, például pont 166 milliárd 998 millió 258 ezer 356 forintot loptak vagy csaltak el.

De kitől is kell visszakövetelni az elcsaklizott milliárdokat az aktuális magyar kormánynak és az európai hatóságoknak?

A 4-es metrót 2014 tavaszán, közvetlenül a parlamenti választások előtt adták át, tehát épült az három bő esztendeig a Fidesz-érában is, de köztudomásúan a Magyar Szocialista Párt és az SZDSZ vezette kormányzat, illetve a fővárost vezető szocialista és SZDSZ-es önkormányzat biznisze volt. E heti nyomtatott kiadásunk vonatkozó szerkesztőségi közleménye szerint ennek a firtatása Magyarország politikai színterének egyik legsűrűbben napirendre tűzött műsorszáma lesz a közeljövőben.

A hirig és sárdobálás már megkezdődött. Megszólalt Lázár János, Tarlós István és még páran mások is, Demszky Gábor is kommentelte egy blogoldalon e kázust.

Horváth Csaba egykori főpolgármester-helyettes, pillanatnyilag MSZP-s fővárosi képviselő meg már vissza is ütött Lázárnak és Tarlósnak – khm, egy puhát. Az ATV-nek nyilatkozva azt mondta, hogy olyat, hogy neki személyesen bármi köze lenne a 4-es metró beruházásához, csak olyan ember állíthat, aki bedrogozott vagy csak egyszerűen hazug, Lázár János pedig a kormány leghazugabb minisztere. (Biztos lemérik a miniszterek orrát minden reggel.)

S azt is mondta még Horváth, hogy „amikor Tarlós István átvette a fővárost, 370 milliárd forint értékű volt a metróhoz köthető szerződésállomány. Ez a Fidesz favoritja idején több mint 80 milliárd forinttal drágult, vagyis a keret 450 milliárdnál is többre növekedett”.

Ezek után egykori főnöke, Demszky Gábor nyomán ő is a teljes OLAF-anyag nyilvánosságra hozását követelte, amire a Fidesznek már napok óta van egy bejáratott dumája: jogászaink éjt nappallá téve ezen dolgoznak. Szinte látjuk magunk előtt.

Végül Horváth Csaba rúgott egyet a jelenlegi főpolgármesteren, Tarlós Istvánon is. Szerinte ugyanis nevezett töpörödött jellem, aki pincsiként pitizik (emeljük kalapunkat itt is a képviselő úr képalkotó nyelvi ereje előtt) Orbánnak.

Mindebből könnyen kihüvelyezhető, hogy hol is tart a rendszerváltás utáni magyar történelem egyik legnagyobb korrupciós botrányának politikai feldolgozása, hol tart a felelősségre vonás és hol tart a megtisztulási folyamat. Hát, kb. itt valahol:

– Loptatok, rohadékok.

– Ti is, piszkok.

– Hazudsz, geci.

– Anyád hazudik.

Szevasz, OLAF, köszönjük a munkád, innen megoldjuk magunk közt! Magyarország jobban teljesít.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.