Rétvári: jöjjenek csak haza, ha el akarják költeni az Erzsébet-utalványt!

  • narancs.hu
  • 2017. január 16.

Narancsblog

Az államtitkár szerint nincs különbség külföldön és itthon élő nyugdíjas között, az Erzsébet-utalványt pedig világszerte hatvanezer helyen lehet beváltani. Azt már nem tette hozzá, hogy mind a hatvanezer beváltóhely Magyarországon található.

Minden nyugdíjas kapjon tízezer forint Erzsébet-utalványt az év végig - hangzott a miniszterelnöki ukáz december elején. A szokásos hangulatjavító intézkedésnek tűnő osztogatás azonban egy, még magyar szemmel is abszurd komédia nyitómondata volt csupán. Ha azzal az aprósággal nem foglalkozunk, hogy jövedelmi és vagyoni helyzetre való tekintet nélkül a juttatás minden magyar nyugdíjasnak járt, a komédia nyitánya az volt, amikor Lázár János bejelentette: Orbán Viktor ajándékát - melyet a mi pénzünkből adott – a kormányhivatalok munkatársai fogják kézbesíteni, 2,6 millió címre.

Ajándékozás

Ajándékozás

Fotó: MTI

Azt, hogy miért a közszolgálati dolgozók legyenek a postások, többféle módon is magyarázta a kormány. A kormányhivatalok dolgozói kerüljenek kapcsolatba az állampolgárokkal. Ha a posta vinné ki az utalványokat, akkor az egyszeri nyugdíjas még azt hinné, hogy a tízezer forintot minden hónapban meg fogja kapni, és aztán mekkora lesz a csalódás januárban. A posta drága. A köztisztviselők lázadtak (nem ez a dolguk, nem értenek hozzá, ki fog rájuk vigyázni amikor milliós nagyságrendű Erzsébet-utalvánnyal keresik a nyugdíjasokat, meg amúgy is ki fog dolgozni helyettük, mikor az utcákat róják advent idején), aztán valamelyik érv, netalán a józan ész pillanatnyi felvillanása meggyőzte a miniszterelnökséget, mégis a posta vigye ki az utalványokat. Az utalványok mellé azért csomagoltak egy miniszterelnöki üdvözlő levelet, hogy

azért senki ne felejtse el, kinek kell hálásnak lenni.

A Magyar Posta aztán ha nehezen is, de megbirkózott a feladattal: sokan késve, mások hiányosan, de mára majdnem mindenki megkapta a küldeményt. A tízezer forint az tízezer forint, akkor is ha januárban érkezik csak meg. Múlt héten az RTL Klub Híradója arról számolt be, hogy a kormány a külföldön élő nyugdíjasoknak is kiküldte az Erzsébet-utalványokat, melyeket csak Magyarországon lehet elkölteni. 71 országban 32 550 nyugdíjas olvasgathatja tehát Orbán levelét, és teheti el emlékbe a számára használhatatlan papírdarabokat. A külföldön élő nyugdíjasok összesen tehát 325 millió forintnyi utalványt kaptak, a nemzetközi postázás pedig 52 millió forintba került.

Ausztráliába például légipostával érkezett az „ajándék”.

A szocialista Korózs Lajos ezért megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, hogy mihez kezd egy Amerikában élő nyugdíjas a magyar Erzsébet-utalványokkal? Rétvári Bence, az EMMI parlamenti államtitkára (válaszát az MNO vette észre) erre azt bírta válaszolni, hogy hát aki külföldön él, az bizony jöjjön haza, és akkor el tudja költeni a tízezer forintot. Amúgy is mintegy hatvanezer helyen fogadják el az Erzsébet-utalványokat. Végül is igaza van. Ha már a magyar államtól kapnak nyugdíjat, igazán hazalátogathatnak egy kis bevásárlásra, mondjuk a CBA-ba, az élmény biztosan megéri a repülőjegy árát.

Ja, és persze nem árt, ha sietnek, mert a karácsonyi ajándék csak december 31-ig érvényes.

Figyelmébe ajánljuk