Három ilyen súlyos konfliktust még nem kellett 2010 óta egyszerre kezelnie Orbánnak, mint most

  • narancs.hu
  • 2017. április 7.

Narancsblog

Több fronton egyszerre kaphat nagyon súlyos sebeket a régi barátaival háborúzó Orbán. Simicska, a Néppárt és Trump – nem sok ez egy kicsit?

Mivel Orbán Viktornak máig kitűnő politikai szimata van, a hétvégét biztosan nem azzal fogja tölteni, hogy azon aggódjék, hányan lesznek a Clark Ádám téri, CEU melletti tüntetésen. 10 ezren, 20 ezren? Vagy többen?

Ez manapság sokadrendű kérdés a magyar miniszterelnök számára, tekintettel arra, hogy nagyon rövid idő, csupán pár nap alatt, három komoly konfliktussal szembesült, és ha ezeket nem kezeli, az már rövid távon is komoly veszteségeket okoz neki. Főleg akkor kerül nagy bajba, ha egyik frontot se tudja kezelni.

false


Front No.1 – Simicska Lajos

Múlt hétvégén a Mahir-hirdetőoszlopokon megjelentek a Jobbik legújabb – Ti dolgoztok, Ők lopnak – plakátjai, Simicska Lajos pedig azt mondta a 24.hu-nak, hogy minden szimpátiája a Jobbiké, ami persze nem új keletű dolog, ám az a közlése már sokkal inkább, hogy Orbán a Roszatom pénzéből akarta megvenni a RTL Klubot.

Ami vagy igaz, vagy nem – de nem is ez a lényeg. Hanem az, hogy Simicska Lajos nagyon úgy tűnik, újabb frontot nyitott Orbán ellen, és minden jel arra mutat, hogy hamarosan komoly adok-kapok jöhet kettőjük közt.

Vagy Simicska csak ijesztget. Köpköd régi barátjára, teszteli. Mert nincs is semmi a kezében. De van, egy hangfelvétel! Ami mindent eldönt majd! Vagy pont, hogy semmit sem dönt el. Mert nincs is ilyen hangfelvétel. Vagy nagyon is van, csak még nem dobják be. Vagy…

A fenti idegesítő sorok csupán azért születhettek meg, mert tényleg fogalmunk sincs, hogy mire készül, és mije van Simicska Lajosnak, a Fidesz régi pénztárnokának. A 2010-ben lerakott NER fantasztikus agyú alapemberének. Ahogy arról sincs lövésünk, hogy mit akar pontosan, jóllehet nem véletlenül mondta azt Török Gábor a 24.hu-nak, hogy politikai „értelemben ez a legnagyobb fenyegetés, ami eddig érte a miniszterelnököt”. Hiszen elvileg Simicskánál tényleg bármi lehet, mondjuk még büntetőügyben felhasználható bizonyíték is, vagy egy újabb titkos hangfelvétel, egy új őszödi beszéd. Bármi. Vagy semmi. Vagy…

Front No.2 – Uniós szövetséges

Mindeközben mintha Európában is repedne valami. Az Európai Néppárt eddig jó szövetségese volt a Fidesznek – ahogy az is neki. Nyilván volt eközben olyan konzervatív képviselő ott is, aki azt gondolta Orbánról, hogy talán csinálhatná szebben is, amit csinál, de szembe nem mentek vele nyíltan. Egészen eddig. Az EUrologus ma arról írt, hogy az Európai Néppárt szóvivője szerint, ha a magyar helyzet folytatódik, az asztalon lehet a „7-es cikk”, aminek az alkalmazása szankciókhoz vezethet. Frank Engel levelét a Politico szerezte meg nemrég, így szólt: Engel azt kérte, „hagyjátok a dumát. Tudjuk, mi történik és miért. (…) Miért nem hagyjátok ott a Néppártot és az EU-t a saját feltételeitek szerint? (…) Gyakorlatilag és tényszerűen amúgy is kint vagytok. Szóval menjetek. Kérlek, menjetek.”

Kemény szavak.

A következő hét nagy kérdése lesz, hogy mi történik Brüsszelben, jóllehet a Politico szerint a bírálatok ellenére mégsem rúgják ki Orbánt. Ennek ellenére elég nehéz elképzelni, hogy a Néppárton belül csak úgy lenyeljék a CEU bezárását. Az is ronthatja és marginalizálhatja Orbán pozícióját, ha a pártcsaládján belül folyamatosan kritizálják őt. Ez pedig egyelőre csak a minimumnak tűnik – mármint Orbán szemszögéből.

Front No.3 – Egyesült Államok

Sokáig úgy állt, hogy az Egyesült Államok új elnöke, akit európai uniós tagállam miniszterelnökeként egyedül Orbán támogatott nyíltan is, Magyarország legnagyobb és legjobb szövetségese – hát éppen a CEU-ügyig volt ez így. Nemrég azonban nagyköveti és külügyi szinten is jelezték amerikai részről, hogy nem értenek egyet Orbán Viktor elképzeléseivel, és milyen meglepő, hogy egyértelműen a Soros György alapította intézmény pártjára álltak. Állítólag Szemerkényi Rékának azért kell nyáron hazajönnie Washingtonból, mert nem készítette elő elég jól a terepet a lex CEU ottani fogadtatásához – de nem is ez a fontos. (Ha igaz ez, ha nem.)

Hanem a nem várt reakció az Egyesült Államok részéről. És persze, akárcsak az EU esetében, még ez is nyitott kérdés: tud-e úgy végződni ez a konfliktus a CEU okán, hogy a magyar és az amerikai kormány ne távolodjon egymástól, vagy sem, és egy szakítással kell, hogy befejeződjön ez az eddig amúgy igencsak egyoldalú love story. Bármi lehet, még az is, hogy Orbán kierőszakol egy találkozót Trumppal. Vagy ellenkezőleg: az USA nyomást gyakorol Orbánra, és mondjuk az új elnök tényleg nem annyira tárgyalás útján intézi a dolgait, Magyarország amúgy is túl kicsi neki. Lehet, hogy veszélyes ellenfél lesz Trumpból Orbán számára?

Amint láttuk, mindhárom esetben akad jó pár nyitott kérdés. Simicska, Néppárt, USA, egy is épp elég kellemetlen ellenfél tudna lenni, hát még így hárman, egyszerre, párhuzamosan. És az tény, hogy akár mindhárom meccsen veszíthet is Orbán (azt aligha élné túl politikailag), vagy csak egyet, netán kettőt bukik, még ez is benne van a pakliban, de bármelyik „vereség” hatása hosszú távú lesz, és gyengíti Orbánt. Ám ha mindhármat megnyeri… nos, arra tényleg nehéz lesz szavakat találni, annyira valószerűtlennek tűnik ez jelenleg.

Figyelmébe ajánljuk