„Hvala Lőrinc!” – biztos nagy segítség a családoknak a magyar pénzből épült horvát stadion

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 13.

Narancsblog

Az újabb szép magyar sikerről ötvenes éveket idéző tudósításban számolt be Orbán Viktor kedvenc újságja. 

„A horvátok sikere persze a horvátoké, de egy kicsit úgy érezzük, hogy abban mi is benne vagyunk, hiszen az a régió dicsősége is, még hogyha a horvát zászlót kell is most a magasba emelni” – nyilatkozta a 2018-as labdarúgó világbajnokság idején Orbán Viktor, azt is megjegyezve, hogy a horvátok végeredményben „a mi kutyánk kölykei”, mert ugyanazt a „Duna-menti futballkultúrát képviselik”, mint a magyarok, jelentsen az bármit. Ám mivel a nyilatkozat idején a BL-selejtezőben az akkor MOL-Vidinek nevezett magyar bajnokcsapat épphogy leikszelt a luxemburgi bajnokkal, Orbán kénytelen volt bevallani, hogy még sok tanulnivalónk van a horvátoktól.

A miniszterelnök nem részletezte, hogy e tanulást hogyan képzeli, de ekkorra már saját horvát focicsapata volt; két évvel korábban Mészáros Lőrinc afféle mentőangyalként jelent meg Eszék egén, hogy jelentős tulajdonrészt szerezve megmentse a helyi focicsapatot, az NK Osijeket – elsősorban azzal, hogy kifizette a klub adósságait.

Egy évvel később viszont már sokkal nagyratörőbb tervekről lehetett hallani. Legfőképp arról, hogy Horvátország nemzeti stadionját szeretnék Eszéken felépíteni, emellett edzőközpontot és futballakadémiát is létesítenének, utóbbit a magyar kormány támogatná évi egymilliárd forinttal, abból a keretből, amit a környező országok magyarlakta területeinek sportprojektjeire szánnak. Az senkit nem izgatott, hogy Eszéken a magyarok lakossági aránya az 1 százalékot sem éri el. Sőt, amikor Orbán 2019-ben látogatást tett Eszéken, már szóba sem kerültek a határon túli magyarok.

„Teljesen más szintre emeltük a város futballját, olyanra, melyet Eszék megérdemel”

– jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve azt, hogy először meg kell teremteni a megfelelő feltételeket.

Nos, úgy tűnik, hogy e feltételek leglátványosabb elemét, az új stadiont sikerült most tető alá hozni – mindenféle Mészáros Lőrinchez köthető cégek, s végeredményben a magyar kormány hathatós támogatásával. Noha az eredeti tervet, hogy az NK Osijek otthona legyen a horvát „népstadion”, kissé lejjebb adták, hisz’ az aréna befogadóképessége csak 13 ezer fős, nem panaszkodhatnak az eszéki szurkolók: Horvátország legmodernebb stadionja épült, az egyetlen az országban, ahol teljesen fedett a nézőtér.

Ám ezzel együtt is a hétvégi, stadionavató Eszék–Felcsút (NK Osijek–Puskás Akadémia) gálameccsről, amelyet kevesebb mint fél ház – 4000 ingyenjegyes – előtt játszottak le, nem a horvát sajtó számolt be aprólékos részletességgel, hanem Orbán Viktor kedvenc napilapja.

A Nemzeti Sport ötvenes éveket idéző beszámolójában külön is kihangsúlyozták, hogy „a stadion száz százalékban magyar pénzből, részben magyar állami támogatásból épült”, és hogy „a barátság napján” lejátszott mérkőzés előtt köszöntötték Mészáros Lőrincet, aki a Mészáros és Mészáros Kft.-n keresztül mezszponzorként is támogatja az egyesületet.

„»Hvala Lőrinc! Hvala Puskás!« (Köszönjük, Lőrinc! Köszönjük, Puskás!) – volt olvasható a pálya körüli hirdetőtáblákon nagy betűkkel”

– írta nagy lelkesen a lap, úgy tálalva az eseményt, mintha a magyar adófizetőknek nem is lenne köze az egészhez. És akiknek a többségéhez valószínűleg el sem jut az a felismerés, hogy megint csúnyán rászedték őket. Most éppen egy olyan stadionnal, amelyhez még annyi közük sincs, hogy esetleg szurkolóként látogassák.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk