Íme, a Fidesz taktikája, ha buknak egy nagyot: lekomcsiznak és lehülyéznek, akit csak lehet

  • narancs.hu
  • 2017. november 26.

Narancsblog

Lázár János azt hitte, egy bődületes hazugsággal sokakat megszédíthet. Mutatjuk, mennyire mellényúlt.

Elsőként számoltunk be arról, hogy november közepén a Kúria ismét kimondta: a társaságiadó-kedvezmények (tao) közpénznek számítanak, ebből következően közérdekű adat, hogy e forrásokat melyik sportklub pontosan mire költötte, mely vállalkozókkal szerződtek, vagy éppenséggel kiknek adtak fizetéseket ezekből a pénzekből. A Kúriának azután kellett állást foglalnia, hogy az Orbán Viktor által alapított Puskás Akadémia nem volt hajlandó két elmarasztaló ítélet után sem kiadni a szerződéseket és a dokumentumokat, amelyekkel bemutatják, hogy mire szórták el a náluk landoló tao-pénzek egy részét. A pert a Demokratikus Koalíció indította, a bíróság másodfokon is elmarasztalta a csapatot működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt.

Majd Orbán Viktor megmondja, mi a közpénz!

A Fideszre nézve rém kellemetlen végeredménye is lehet ennek az ügynek, hiszen kiderülhet, mire mennek el a tao-milliárdok sok helyen, így Felcsúton is: haveri cégek, netán Mészáros Lőrinc vállalkozásai könnyen ott lehetnek a kedvezményezettek között. Mindez nyilvánvalóan zavarja Orbánékat, hiszen a kormány korábban mindent megpróbált, hogy elhitesse a néppel: a társaságiadó-kedvezmény rendszerében a klubokhoz került milliárdok azért nem számítanak közpénznek, mert ezek az összegek nem az államkasszába, hanem egyből a csapatokhoz vándorolnak. Orbán Viktor korábban azt is mondta, hogy „a magyar gazdaságpolitikai gondolkodás régóta küszködik a kommunista örökséggel. Meg kéne érteni, hogy a pénzt a vállalkozók termelik meg, és ők döntik el, hogy hova adják”, ezért a tao nem közpénz.

A tao-döntés miatt az előző heti kormányinfón Lázár János nem finomkodott, páros lábban szállt bele a Kúria egyik bírójába, abba a Baka Andrásba, akit az Orbán-hatalom 2011-ben leváltott a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjáról. (A strasbourgi bíróság később jogellenesnek ítélte Baka leváltását, a magyar államnak kártérítést kellett fizetni.) A csúcsminiszter szerint a Baka András által vezetett tanács azért mondta ki, hogy a tao közpénz, mert a bíró haragszik a Fideszre. Tehát Lázár nem csupán utalt arra, hogy a legfelsőbb bírói fórum nem függetlenül ítélkezik, hanem ezzel simán meg is vádolta az eljáró bírót és az őt alkalmazó Kúriát.

Azt hiszi, vicces

Azt hiszi, vicces

Fotó: MTI

Baka utálja a Fideszt, a bírók meg komcsik

Az egyértelmű politikai kirohanás Lázár János részéről inkább egy ember, Baka András ellen irányult, és a politikus igyekezett a kúriai állásfoglalást úgy értelmezni, hogy az egy fideszellenes, egyedi döntés. De arról elfeledkezett a miniszter, hogy egy rakás per van folyamatban sok-sok magyar sportklub ellen azért, hogy ők is mutassák meg, mire költötték a tao-pénzeiket. Ezeket a pereket is a DK indította; megkértük a pártot, hogy küldjenek nekünk egy összesítést arról, hogy eddig hány ítélet született. Az első- és másodfokú ítéletek közel 20 esetben köteleztek egy-egy sportklubot, hogy adják ki az elszámolási dokumentumokat. Ezek közül 17 ítélet azzal az indoklással marasztalta el a közérdekű adatigényléseket nem teljesítő egyesületeket, hogy a tao-pénz közpénz, így mindenkinek joga van megtudni, hogy miként költötték el azokat.

Lázár logikája szerint tehát ezeket az ítéleteket meghozó bírók haragszanak a Fideszre "valamiért". Arra nem gondol a miniszter, hogy a bíróságok és a bírók többsége nem kockáztatja a szakmai hitelét, még ha azt a Fidesz és Orbán Viktor nagyon szeretné is? Vagy ha a fideszesek kifogynak a politikai süketelésből, jön majd ismét Budai Gyula, és lekomcsizza az egész bírói kart? Ja, hogy ez már néhány napja megtörtént. Szomorúan várjuk, mi lesz a következő orbánista lépés.

Döntött a Kúria: Mészáros Lőrincék nem titkolhatják tovább, hogy Felcsúton mire költötték a tao-milliárdokat

A Puskás Akadémiának ki kell adni a szerződéseket. Nem változtatta meg a Fővárosi Ítélőtábla korábbi, másodfokon született ítéletét szerdán a Kúria, így a Puskás Akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak be kell mutatnia, hogy milyen szerződéseket kötöttek a társaságiadó-kedvezmények (tao) jóvoltából hozzájuk érkező összeg egy részéből.

Figyelmébe ajánljuk