Kiütöd a csajt, a kasszához fáradsz és minden oké, gyere máskor is

  • narancs.hu
  • 2016. február 18.

Narancsblog

Nem olcsó, de túl lehet élni, kábé annyi, mint egy egyhetes olaszországi körutazás: a magyar bíróság első fokon beárazta a nőverést.

Ítélet született minden idők leghülyébb – vak komondorral védekező – asszonyverőjének ügyében első fokon. Súlyos testi sértés bűntette miatt ítélte el a bíróság Fülöpháza polgármesterét, az ex-fideszes országgyűlési képviselőt, Balogh Józsefet. 420 ezer forint pénzbüntetés (s ezen felül 256 633 forint bűnügyi költség) vár rá. Baloghnak tehát polgármesteri karrierjéről sem kell lemondania.

Balogh eddigi kifogástalan életvitele és a beismerés ténye – érted, a vak komondor után – szükségtelenné tette az elsőfokú bírói ítélet szerint a letöltendő büntetés, de még a felfüggesztett kiszabását is.

false

 

Fotó: MTI/Ujvári Sándor

A jelenleg hatályos Btk. szerint „aki más testi épségét vagy egészségét sérti, testi sértést követ el”, s „a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon belül gyógyul, az elkövető könnyű testi sértés vétsége miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. „Ha a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon túl gyógyul, az elkövető súlyos testi sértés bűntette miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő…” és így tovább.

Muszáj felidézni, hogy anno Terike – Balogh élettársa – nem ám egy pofont kapott a saját bevallása szerint is erősen ittas polgármestertől, hanem a férfi úgyszólván agyba-főbe verte. Az ügyészségi perirat szerint a nő arccsontja darabosra tört, sőt jobb oldali járomcsontja is eltört. A bíróság az ítélet indoklásában két, közepesnél nagyobb erejű ütésről tesz említést, de a látlelet alapján egy korábbi bántalmazás nyomait is fel lehetett fedezni a nő testén, vagyis nem ez volt az első eset, hogy valaki bántotta.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész felfüggesztett szabadságvesztésért fellebbez. De addig is, amíg az ügy újabb fordulatot vesz, a PM kezdeményezésében Fülöpháza önkormányzati testületének címzett levélben lehet Baloghot „lemondatni”, mert méltatlanná vált tisztsége viselésére, feladatainak ellátására. „Egy olyan országban, ahol minden ötödik nőt bántalmazza a partnere, és ahol a családon belüli erőszak minden héten egy nő életét követeli, rendkívül fontos, hogy egyértelművé váljon: az ilyen típusú erőszak elfogadhatatlan.”

A NANE Egyesület (Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen) adatai szerint egy 2011 és 2013 között, az uniós országokban végzett (s 2014-ben publikált) kutatás szerint Magyarországon a nők 28 százaléka (1,2 millió fő) szenvedett már el fizikai erőszakot – közülük 843 ezren a partnerük keze által. Lelki erőszakot a nők majdnem fele, 49 százalékuk (kétmillió fő) tapasztalt már a párkapcsolataiban, míg szexuális erőszakról kilenc százalékuk (367 ezer fő) számolt be. Szexuális zaklatást pedig 15 éves kora óta 42 százalékuk (1,6 millió fő) élt át, fenyegető zaklatástól 12 százalékuk (félmillió fő) szenvedett már.

E bírósági ítélet azt sugallja, Magyarország 2016-ban nem tud, és nem is akar megvédeni egy bántalmazott nőt. A jog és közerkölcs szemlesütve asszisztál a családon belüli és a nők elleni erőszakhoz, s ahogy azt a „vakkomondoros” Balogh esete is mutatja, a 2013-ban történt tett különösebb következmények nélkül maradhat, némi bűnbánat és szent élet prezentálásával mindent el lehet felejteni, még csak áldozatot sem kell hozni, az élet némi kényszerű pénzbüntetés terhe mellett zavartalanul folytatható.

És még ezek után, meg az ilyenkor törvényszerű „Európa egyre messzebb van” után is marad egy égető kérdés, az tudniillik, hogy akkor mi is a jobb nekünk, ha a csávó fideszes kötődései miatt ússza meg vagy az, hogy ilyen a jogrendünk?

Figyelmébe ajánljuk