Magyarország 14 év után újra a magyaroké

Narancsblog

Nemcsak az tudhatjuk meg, kié is Magyarország, hanem akár arra is választ kaphatunk, hova tűntek a Jobbik szavazói.

Orbán Viktor különféle kacifántos verzióban már többször utalt rá, hogy Magyarország a magyaroké, de az izraeli háborút egészen kacifántos módon a migráció ellenzésével összekötő narratíva felerősödése óta annyira turbófokozatba kapcsolt Magyarország miniszterelnöke, hogy csak a múlt héten kétszer is kifejtette, kié is Magyarország. Szokásos péntek reggeli álinterjújában már nem is foglalkozott kiegészítésekkel, egyszerűen csak sokatmondóan kijelentette, hogy Magyarország a magyaroké.

Tehát szinte biztosak lehetünk benne, hogy az egyelőre takaréklángon élő hungarofóbiázás mellett ez a statement is nagyon gyakran elő fog kerülni.

Épp ezért érdemes megjegyezni, hogy bár már az is kifejezetten szórakoztató, ahogy a DK átemelte mostanra a Botka László-féle MSZP „Fizessenek a gazdagok” szlogenjét 2017-ből, a Fidesz ebben is nagyobbat dobott: ők a 2024-es EP-választás kampányára hangolódva lopták el a Jobbik 2010-es EP-kampányának jelmondatát. A Magyarország a magyaroké szlogen annyira erős volt, hogy a Jobbik nemcsak a plakátjaira írta ki és persze hangoztatta, hanem például a ma is elérhető 54 oldalas programjának is ezt a címet adta.

Az akkor még létezett programokban az a jó, hogy jól lehet őket böngészni, miközben szemben a mostanra nagyjából teljesen a Facebookra került kommunikációval, ezekből még valamiféle világkép is felsejlik. Ezért aztán érdemes kiemelni, a Morvai Krisztina által vezetett kampány idején mit is gondolt az akkoriban markáns cigányellenességéről, homofóbiájáról és EU-szkepticizmusáról ismert párt, ami amúgy épp ezek miatt a gyökerek miatt számít továbbra is pártcsalád nélkülinek az Európai Parlamentben a maga egyetlen képviselőjével.

Tehát nézzük a 2009-es Jobbik programjának irányadó gondolatait, ami a borító alapján a magyar érdek védelmében és a Nemzetek Európája (igen, nagybetűs volt a nemzetek is) megvédéséért készült!

  • „A brüsszeli központi hatalom és a vele összefonódó politikai elit – sajnálatos módon a mienket is beleértve – az elvetélt uniós alkotmány helyettesítésére szánt Lisszaboni Szerződésben megnyitná az utat a nemzetállamokat felszámoló Európai Egyesült Államok megteremtése felé.”
  • „Ezzel szemben áll az általunk is képviselt Nemzetek Európája koncepció, amelyik a politikai unióval szemben a gazdasági együttműködésre helyezi a hangsúlyt, a nemzeti szuverenitást megtartva, az önrendelkezésről csak a legszükségesebb mértékben mondva le.”
  • „A valóság: minden lényeges döntést a Bizottság és a Tanács nem választott, nem ellenőrizhető, visszahívhatatlan tagjai hoznak meg.”
  • „Az EU neoliberális elveket képvisel az emberi jogok terén és a gazdaságpolitikában is. Elfogadja és a tagállamoktól elvárja, hogy az egynemű pároknak a házasság és a gyermekek örökbefogadásának teljes jogát biztosítsa, ezzel a hagyományos család felbomlását igyekszik elérni. A bevándorlással szembeni fellépést xenofóbiának, a cigányság esetében a törvények betartatását, a pozitív diszkrimináció elvetését pedig rasszizmusnak bélyegezi.”
  • „Európa lakói nem kívánnak egy birodalom részesévé válni.”
  • „A rendszeres szociális segélyt egyrészről közmunka-kötelezettséghez kell kötni.”
  • „Egyúttal erőteljesebb és eredményesebb gazdasági kapcsolatot kell létesíteni a rokonnépek államaival (pl. a nyersanyagban bővelkedő Kazahsztán), illetve olyan dél-amerikai és ázsiai államokkal, amelyek nem kívánnak betagozódni a globális világrendbe (Pl. Irán, Malajzia, Ecuador, Venezuela stb.).”
  • „Az orosz piacok visszaszerzése és új gazdasági kapcsolatok keresése. Jelenleg az orosz kereskedelmünkben 3 milliárd dolláros hiányunk van, és ez a hiány az energiaárak emelkedése esetén tovább fog növekedni.”

A program nyilván tartalmaz pár olyan részt, amit a Fidesz a legkevésbé sem mer felvállalni, főleg természetesen a cigánybűnözéssel kapcsolatos tételeket. Ugyanakkor az üzeneteket és a hangsúlyokat látva valójában közel sem akkora kérdés, hova szivároghattak el a régi jó radikális Jobbik szavazói: a kétharmaddal hengerelő magyar kormány gondolatai szinte pontosan rímelnek ezekre, egy részüket (közmunkaprogram, oroszfüggőség, keleti nyitás stb.) pedig már meg is valósította.

Tehát fel kell tenni a kérdést: vagy a 2009-es Jobbik volt egy valójában mérsékelt konzervatív jobbközép párt valójában, vagy a Fidesz ért oda a szélsőjobbra. Bárhogy is, a Jobbiknak épp épp az ilyen típusú 2009-es megnyilvánulásokért kellett magányosan üldögélnie a szamárpadon az Euróoai Parlamentben (egyetlen képviselőjük,  nemrég castlakozott Gyöngyösi Márton Európai Keresztény Politikai Mozgalomhoz). Most a Fidesz került hasonló helyzetbe, őket 2021 márciusában zavarta el az Európai Néppárt.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk