Újabb trafikdisznóság – Cigi, pia és a mesebeli éjszaka

  • narancsblog
  • 2013. július 12.

Narancsblog

Naivitás volt azt hinni, hogy trafikügyben Hoppál Péter Fidesz-szóvivő ócska szövegét – „nincs ügy, a trafiktéma csak egy felfújt lufi” – már nem lehet überolni, pedig simán lehet.

Kiderült ugyanis, hogy az új trafikosok bármelyik polgármesternek is beinthetnek, mivel a nemzeti dohányboltok – ellentétben az éjjel-nappali közértekkel – az önkormányzati rendelet ellenére is árulhatnak szeszes italt este tíz után.

Jókedvű fiú

Jókedvű fiú

Fotó: MTI

Ezen módfelett értékes jogosítvány mögött persze nem valami Hoppál-féle kifutófiú áll, hanem a nagymenők: Lázár és Papcsák, akik három éve nap mint nap azt bizonyítják, hogy nekik mindent szabad, és még büszkék is rá. Nos, ők nyújtották be azt az előterjesztést, melynek nyomán az Országgyűlés mentesítette az új trafikokat a kereskedelmi törvény hatálya alól. És mivel az önkormányzatok csakis ennek alapján korlátozhatják boltok nyitva tartását és a szeszes ital árusítását, ennek vége.

Mivel képtelenség megindokolni, mégis mire jó ez az egész, a nyakunk rá, hogy a szokásos papagájkodásba szaladunk bele: „helyzetbe kell hozni a magyar vállalkozókat a multikkal szemben” – ismerős rizsa, amióta megszületett a trafiktörvény. Hogy ettől kezdve ott is lehet piát venni, ahol eddig nem lehetett, az már felesleges kekeckedés, ezt is benyelik majd azok, akik eddig is mindent benyeltek. Ha ugyanis eddig azért nem lehetett este tíz után szeszes italt vásárolni a kis éjjel-nappali boltocskákban, hogy az olcsó piától bódult szerencsétlenek randalírozása ne háborgassa a tisztes polgárok éji nyugalmát, akkor most mi van? Ha valaki nemzeti alapon nyom be, mint állat, az rugdoshatja nyugodtan a kukákat? Vagy arról van szó, hogy tuti biztosan nyírjuk ki teljesen a kisboltokat? Ha nem volt elég a cigiárusítás megvonása, akkor, nesztek, itt van még egy újabb izmos versenyhátrány, púpnak a hátatokra!

Ördög tudja, vagyis Lázár és Papcsák, mi nézzük inkább a távlatokat. Egy ideje már sutyorognak a trafikhoz hasonló piatörvényről, így hát távolról sem lennénk meglepve, ha ez a kis fricska az önkormányzatoknak, maflás a boltosoknak – afféle kísérleti lufi, szonda, „közvélemény-kutatás”, és valójában a nemzeti italboltok megjelenését készíti elő a maga brutális és orcátlan módján.

Figyelmébe ajánljuk