Elhunyt Szirtes András filmrendező

  • narancs.hu
  • 2023. szeptember 29.

Nekrológ

72 évet élt, különleges filmeket hagyott ránk.

"Mély fájdalommalmal tudatjuk, hogy Szirtes András forgatókönyvíró, dramaturg, költő,vágó, operátőr, rendező, színész, zenész, különleges kísérletező filmes, mindenes, barátunk - 72 éves korában - tegnap itt hagyott bennünket. Filmjei különleges helyet foglalnak el a magyar filmművészetben. Halála nagy veszteség a teljes mozgóképes szakmának. A Magyar Filmművészek Szövetsége saját halottjának tekinti" – írja közösségi oldalán a Magyar Filmművészek Szövetsége.

Szirtes András 1969-ben érettségizett, majd villanyszerelő ipari tanulóként került a Mafilmhez, ahol 1969–1994 között volt villanyszerelő, műszerész, kábeles, segédmikrofonos, szalagjátszós, vágóasszisztens, vágó, segédoperatőr, operatőr, rendezőasszisztens, végül rendező lett.

1974–1977 között a Színház- és Filmművészeti Főiskolán filmvágó szakos hallgatója volt, 1975-ben elvégezte a filozófia-esztétika szakot. 1987–1989 között az Egyesült Államokban tartott egyetemi előadásokat. Tagja volt a Magyar Filmművészek Szövetségének és a Magyar Filmrendezők Céhének.

Munkái közül talán a legismertebbek Bisztró, a Gravitáció, a Sade márki élete, valamint kísérleti filmje, a Hajnal (Allegro), amelyen öt éven át dolgozott, és ami különböző gyárakban engedély nélkül filmezve készült. 1998-ban Balázs Béla-díjat kapott.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.