Meghalt Demján Sándor

  • Narancs.hu/MTI
  • 2018. március 27.

Nekrológ

Portrénkkal emlékezünk.

Életének 75. évében elhunyt Demján Sándor üzletember – közölte a Gránit Pólus az MTI-vel kedden.

Demján Sándor a Gránit Pólus Csoport alapító elnöke, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége ügyvezető elnöke, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség elnöke volt. Nevéhez fűződik a Gránit Pólus Csoport, a Gránit Bank, a TriGránit Csoport megalapítása, valamint a 2003-ban létrehozott Prima Primissima Díj.

Róla írott kétrészes portrénkat itt olvashatják.

Demján Sándor portréja - I. rész: A városalakító

Az idősebbeknek a Skála, a fiatalabbaknak a West End City Center ugrik be Demján Sándor nevének hallatán, aki egy gazdasági napilap olvasói szerint az elmúlt évtized legbefolyásosabb üzletembere. Tény, hogy a szocialista vállalkozóból a rendszerváltás utáni magyar tőkésosztály oszlopos tagjává avanzsált Demjánon az idő éppúgy nem fog, mint a rendszer- és a kormányváltások.

Az álomalakító

Két héttel ezelőtti számunkban a rendszerváltásig kísértük végig az üzletember pályáját. Ám Demján nem tűnt el azóta sem – épp ellenkezőleg. Tehetségét 1990 után külföldön kamatoztatta; aztán 1995-ben visszatért, új, nagyszabású tervekkel aktatáskájában. És kétségtelen az is, hogy a Fidesz hivatásos álmodói keresve sem találhattak jobb megvalósítót Demjánnál.

 

 

Figyelmébe ajánljuk