Meghalt Vekerdy Tamás

  • narancs.hu
  • 2019. október 9.

Nekrológ

A pszichológia és az oktatásügy neves szakértője 84 éves volt.

Nyolcvannégy éves korában elhunyt Vekerdy Tamás - közölte a pszichológus, író családja a hvg.hu-val.

Vekerdy Tamás 1935. szeptember 21-én született Budapesten.

Elvégezte az ELTE jogi, majd pszichológia szakát, a ’70-es években Mérei Ferenc szemináriumait is látogatta. A rendszerváltás környékén Solymáron részt vett az első magyarországi Waldorf-óvoda és -iskola megszervezésében, később a Waldorf-tanárképzést vezette. Több tucat könyvet írt az iskoláról és a gyereknevelésről, előadásaival évtizedek óta járja az országot. 2018-tól a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia címzetes tagja.

Vekerdy Tamás az elmúlt években is számos interjút adott oktatáspolitikai kérdésekben, mi legutóbb nyáron kérdeztük a köznevelési törvény legújabb módosításáról.

„Engedelmes rabszolgákat nevelünk"

Katasztrófa a gyereknek, katasztrófa a társadalomnak - így jellemzi Vekerdy Tamás a köznevelési törvény módosítását. Az alternatív iskolák az ügyeskedésben bízhatnak, és abban, hogy a tanterem ajtaja mögé még mindig nem lát be az állam. Magyar Narancs: A TASZ szerint a köznevelési törvény legújabb módosítása a maradék szabadságot is kiszorítja az oktatási rendszerből, gyakorlatilag államosítja a gyerekeket.

Figyelmébe ajánljuk