Olvasói levél

Kik rázzák az utcát?

Magyar Narancs, 2012. január 12.

  • 2012. február 26.

Olvasói levelek

Tisztelt Szerkesztőség! Cikkükben szó esik a negyedik magyar köztársaságot akaró 4K pártról. Noha az alapítók terve rokonszenves, rámutatok arra, hogy nem helyes a névben szereplő sorszám. A negyedik ugyanis - szerintem - az 1949. augusztus 20. és 1989. október 23. között fennállott Magyar Népköztársaság (e néven a második). Íme!

A Magyar Köztársaságok sorában első a nevében a népköztársaság szót szerepeltető, ám polgári demokratikus és Károlyi Mihály által elnökölt Magyar Népköztársaság. A második a Károlyit 1919. március 21-én puccsal félreállító kommunisták és baloldali szocdemek által létrehozott Magyar Tanácsköztársaság. A második világháború utáni egyéves, király és kormányzó nélküli, a Nemzeti Főtanács által regnált interregnum után az 1946-os alkotmány alapján alakult meg a polgárinak szánt és indult, de népi demokráciába átvitt Magyar Köztársaság, az volt a harmadik. Az 1949. évi, sztálininak is nevezett alkotmányon alapult a negyediknek számító Magyar Népköztársaság, amely - amint fent már említettem volt - 1989. október 23-ig állt fenn. A hidegháborúnak a Szovjetunió és szövetségesei által történt örvendetes elvesztése hatására jöhetett létre az 1989. október 23. és 2011. december 31. között működött (e néven a második) Magyar Köztársaság, ami a magyar köztársaságok sorában az ötödik. Logikusan következik tehát, hogy a 2012. január elsején életbe lépett Alaptörvény alapján működő állam, amelynek hivatalos nevéből a lényeget törölték, a hatodik Magyar Köztársaság.

Ha létrejön majd - remélem, mielőbb sor kerül rá - a jelenleg 4K-nak nevezett párt által kikiáltani kívánt köztársaság, neveztessék a hetediknek. Már csak azért is, mert ez szerencsés szám. Végre!

Szívélyes üdvözlettel:

Dr. Del Medico Imre

Figyelmébe ajánljuk