"Olvasói levelek" - Törékeny lelkesedés

  • .
  • 2009. március 5.

Olvasói levelek

Magyar Narancs, 2009. február 19. Kedves Narancs! Rauschenberger Péter cikkében felvet néhány kérdést, amely kihívást jelenthet az evolúcióelmélet számára.
Kétségbe vonja, hogy adható-e evolúciós magyarázat például az érzetminőségek megjelenésére. Miért nem pusztán reflexszerűen, mechanikusan reagálunk a külvilágból érkező impulzusokra, ami a cél szempontjából untig elég lenne, miért kíséri a fiziológiai folyamatokat szubjektív érzetminőség?

Ez a probléma valójában akkor jelent kihívást az evolúcióelmélet számára, ha 1. feltételezzük, hogy az evolúció során mindig a legegyszerűbb megoldások valósulnak meg, 2. feltételezzük, hogy az élővilágban található minden egyes tulajdonság adaptáció, azaz azért terjedt el, mert megléte előnyt, mi több, optimális megoldást jelent a létért folyó küzdelem során felmerülő valamilyen problémára. Az első feltételezés alaptalanságát senkinek nem kell bizonygatni, aki valaha is sétált már tavaszi réten, vagy látott már legalább egy Attenborough-filmet. A második feltételezést csakugyan sok darwinista osztja, de korántsem az összes. Ellenpéldaként most csak egy bizonyos Charles Darwin nevű figurát említenék meg.

Üdvözlettel,

Szántó Veronika

biológus

MTA Filozófiai Intézet

Figyelmébe ajánljuk