A holland fickó – Miért ekézi Mark Ruttét Orbán Viktor?

  • narancs.hu
  • 2020. július 23.

Publicisztika

A holland miniszterelnök „magyarellenessége” egyszerű fideszes propagandatermék, nem több.

Orbánék új mumusa nem öreg, nem gazdag és nem zsidó, hanem középfiatal (1967-ben született), zsugori és holland. Hangoztatott „magyarellenessége” egyszerű fideszes propagandatermék, ami a jogállamisági követelmények figyelembevételét előíró uniós pénzköltési szabályokról próbálta elterelni a figyelmet.

false

 

Fotó: MTI

A soros fideszes gyűlöletkampány új célpontjáról, Mark Rutte holland liberális miniszterelnökről a Magyar Narancs legújabb számában olvashatnak. Ebből közlünk néhány részletet:

Mark Rutte "majdnem olyan régen Hollandia vezető politikusa, mint Angela Merkel Németországé, és nagyjából a pozíciója is hasonló: a józan közép technokrata vezetője, aki különböző összetételű nagykoalíciók veszekedő és kevésbé tehetséges politikusain felülemelkedve megtalálja és tető alá hozza a kompromisszumokat. Vezetett már kisebbségi kormányt éppúgy, mint nagykoalíciót a szocdemekkel; manapság két liberális és két keresztény-keresz­tyén párt kormányzati szövetségét tartja össze (...), és harmadik miniszterelnöki ciklusának közepén népszerűsége olyan magas, hogy ha ma lennének Hollandiában a választások, minden korábbinál nagyobb győzelmet aratna.

Személyisége miatt is teljesen valószerűtlen az ellene irányuló magyar gyűlöletkampány. Hágában egyszer csak azt veszed észre, hogy mögötted áll a sorban a kávézóban, de ha éppen születésnapi bulit tartanak valahol, kezet ráz mindenkivel és mond egy viccet. Közvetlen és szerény. Biciklivel jár munkába. A magánéletéről semmit nem tudunk, azt sem, hogy a nőket vagy a férfiakat szereti-e. Idős édesanyjával lehetett csak nyilvánosan látni, akitől azonban nem tudott elbúcsúzni, mivel a koronavírus-járvány tetőpontján a kórházakban a miniszterelnökkel sem kivételeztek a látogatási tilalom ügyében.

Hogy ezt a politikust „a magyarok elleni érzelmek” vezetnék? Orbán személyeskedő, kommunistázó kirohanására Rutte ezt válaszolta: „Nem azért gyűltünk most össze, hogy utána életünk végéig látogassuk egymás születésnapi bulijait. Itt mindenki a saját országáért dolgozik, ide mindenki hivatalból jött.” (...)

Hollandiában és általában az északi tagállamokban Orbán az európai kleptokrata megtestesítője lett, ami nem is csoda: régebben van kormányon, nagyobb hatalma – és nagyobb arca – van, mint a többi hasonszőrű kelet-európai vezetőnek. A holland tévékabarék jóvoltából az országban sokan tudnak az uniós pénzen felépített 30 centi magas kilátótornyokról, amelyek a választókerület turisztikai vonzerejét hivatottak növelni; és sokan hallottak már arról is, hogy Orbán saját falusi kertje végébe akkora stadiont épített, hogy ha az Ajax arénája arányosan hasonló lenne, akkor a lelátó felső karéjáról el lehetne látni Franciaországig."

Mark Rutte motivációjáról, valamint arról, hogy Hollandiában mekkora a belpolitikai tétje a Dél- és Kelet-Európa felzárkóztatását célzó uniós támogatások rossz felhasználásának és / vagy ellopásának, a legújabb Magyar Narancsban olvashatják el Antal Dániel elemzését.

A Narancsot megtalálják az újságárusoknál, nagyobb élelmiszerboltokban és a benzinkutakon, de még jobb, ha előfizetnek rá.


Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk