A híradó-paródia utóélete

A humorérzék teljes hiánya

  • Rozgonyi Krisztina
  • 2012. január 8.

Publicisztika

Hogyan csináljon magából bolondot a magyar közszolgálati TV és miként tegyen a nap leglátogatottabb oldalává egy videót? A válasz egyszerű: jogi eszközökkel.

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (tényleg, ez az elnevezés nem sérti a jogtudatos kutyák jóhírnévhez fűződő jogait?) készített egy videót, amelyet az mtvhirado.com oldalon tettek közzé. Az “álhíradó” a 2011. december 23-i események feldolgozása: a karácsony előtti utolsó parlamenti napon – ahogy mondani szokás – minden volt, ami belefért: leláncolt képviselők, rabomobil, Gyorskocsi utcai nagykoalíció, Kossuth téri afterparty. Kovács Gergely, a párt alapítója és a honlap létrehozója a közszolgálati MTV esti híradójának „meghackelésével” (a videó zseniális) egyfajta összefoglalóját adta részben a 23-i történéseknek, részben azoknak a botrányos műsorkészítési módszereknek, amelyek Daniel Cohn-Bendit lejáratásától Lomnici Zoltán eltűntetéséig íveltek.

A videó pont az, aminek szánták: vicc. Paródia, tehát pont úgy néz ki, mint a valódi, létező híradó. Hiszen ez a lényege: ugyanazt a logót, ugyanazokat a bejátszásokat, ugyanazt a stúdióképet használja. Ugye értjük: ha Hofi vagy a Dumaszínház tagjai színpadra állnak, pont úgy beszélnek, mozognak és viselkednek, mint akit éppen kifiguráznak.

Namármost mindez az MTVA szerint a cég védjegy-, szellemi alkotáshoz fűződő és névviselési jogainak, valamint jóhírnevének megsértését jelenti, és ezen jogsértések alapján a videót megjelenítő honlap számára domaint regisztráló szolgáltatótól annak eltávolítását követelték.

Mi volt a jogi alapja az MTVA képviselője lépésének? Elsősorban az ún. Elektronikus kereskedelmi törvény (2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről) szabályozza a különböző internetes szolgáltatások és azok üzemeltetőinek felelősségi viszonyait, illetőleg azt az eljárásrendet, amely esetleges jogsértések esetén követendő. A fő szabály szerint minden egyes szolgáltató azért felel, amit ő maga állít elő, tesz közzé, illetve azokért a jogsértésekért, amelyekről kifejezett tudomása volt. Milyen jogsértésekről lehet szó? Mindenekelőtt szellemi alkotásokhoz és védjegyekhez fűződő visszaélésekről. Olyan illegális zenei vagy filmes site-ok, megtévesztő, „fake” oldalakon közzétett tartalomról, ahol azt a látszatot keltik, mintha a Gucci termékeit vennénk meg. Ezekre az esetekre a jogszabály egyértelmű előírásokat tartalmaz a tekintetben, hogy miért és meddig felelős a hozzáférés-szolgáltató, az adott site-ot hostoló közreműködő, a tárhelyszolgáltató, keresőszolgáltató és így tovább. Ezekben az esetekben szükséges és helyénvaló a jogi eszközökkel való fellépés, azonban a közvetítő szolgáltatók felelőssége itt is közreműködésük mértékéhez képest differenciált és lépcsőzetes elven működik.

Mindezeken túlmenően még természetesen nem feledkezhetünk meg a hatályos Médiatörvény (Mttv.) 189. §-a alapján az mtvvideo mint lekérhető médiaszolgáltatás közvetítésének felfüggesztésére irányuló kötelezés lehetőségéről az ún. közvetítő internetszolgáltatókkal szemben, és persze ennek érdekében a Médiahatóság eljárásának kezdeményezéséről az MTVA részéről, illetőleg polgári jogi szankciók (kártérítés) és büntetőjogi jogkövetkezményekkel való fenyegetésről sem.

Mindez meg is történt az MTVA  jogi képviselője, dr. Fillinger György ügyvéd által a fenti jogi arzenál teljességét felvonultatva, annak minden egyes elemét bevetve valóban meg is fenyegette az mtvhirado.com-ot regisztráló szolgáltatót és a videó előállítóit az összes lehetséges jogkövetkezménnyel, amely fenyegetés első körben sikeres is volt, és közel egy napig eredeti helyén elérhetetlennek bizonyult az oldal.

És mi történt valójában? A Facebook lelkes közönsége és mindenki, akinek aznap számítógép a keze ügyébe került, telerakta a youtube-ot és amit csak tudott a videó másolataival, a domaint pedig közben gyorsan külföldre menekítette Kovács Gergely. Mivel az MTVA bejegyezte az mtvhirado .net-es, .org-os és.info-s végződésű domainjeit,  Kovács Gergelyék lefoglalták a .net-es oldalt (még jó, hogy jelenleg több mint 20 ilyen általános domain-végződtetés létezik), illetve a nyilvánosság segítségével jelentős nyomás alá helyezték mind az MTVA-t, mind a szolgáltatót: a videó ma már újra látható.

És mi a tanulság mindebből? Az új Médiatv. internetes tartalmakat korlátozó és szankcionáló – alkotmányosan és az európai jogrend szempontjából is aggályos - szabályainak elfogadásakor az egyik legtöbbször hangoztatott érv volt, hogy „Fel kell tudni lépni hatékonyan a kuruc.info ellen!” és ehhez kell a szabályozási háttér. Sikerült eltávolítani mindennek az elképesztő apparátusnak a kuruc.infot? Nem sikerült, és éppígy az mtvhirado.com-ot sem sikerülhet elérhetetlenné tenni. Ugyanis ez az interneten a szólásszabadság lényege: a számunkra sokszor elfogadhatatlan tartalmakkal is együtt kell tudni élni. És aki ezt nem érti, és még humorérzéke sincs, annak még a magyar közszolgálati hírszolgáltatásból is sikerül közröhej tárgyát csinálnia.

Figyelmébe ajánljuk