Álmodozások kora - Beteg-e a magyar futball?

  • Murányi András
  • 2009. szeptember 24.

Publicisztika

Eljött hát a nagy és dicsőséges futballősz: magyarnak lenni jó. Kicsi és nagy önfeledten lépdel a stadion felé, a rég nem látott haver meccsjegyért könyörög, a portás pedig C. Ronaldo lövését elemzi a lift előtt.

Eljött hát a nagy és dicsőséges futballősz: magyarnak lenni jó. Kicsi és nagy önfeledten lépdel a stadion felé, a rég nem látott haver meccsjegyért könyörög, a portás pedig C. Ronaldo lövését elemzi a lift előtt.

A vidéki jobbszélső meccsmámorban mikrofont ragad, s tavaszi hadjáratát meg a Hajdúság új stadionját vizionálja augusztusban. Erre a túloldal előrántja higgadt kapusát: "Elmész a fiúkhoz Telkibe, megebédelsz, váratlanul mezt húzol, és a tizenegyesnél eldőlsz balra. Nyugi, oda is rúgják majd."

Az utcákon, tereken tömeg, az internetes fórumokon hőseposzt zengő polgárok: "Aki nem szurkol, az nem magyar!" Kolléga ideges lesz: "Bocs, kijutottunk volna a vb-re, alázzuk a Liverpoolt?" Vita nem kerekedik, szitokáradat zúdul rá. Az MLSZ-elnököt kitüntetik, szinte már Dél-Afrikában vagyunk. Válogatottunk "szerethető", oda-vissza verte Albániát és Máltát: mi kell még?

Szemlesütve botorkálunk az archívumban, mi is volt a vezérfonal, amikor... Mészöly kapitány 1981 őszén, a norvégok elleni sorsdöntő vb-selejtező előtt "magabiztosságról, de nem elbizakodottságról" beszél, s elengedi Nyilasit Párizsba: az Ezüstcipőt, a második legjobb európai góllövőnek járó díjat hozza haza. Aztán 4-1-gyel söprik arrébb az angolokat felülmúló északi garnitúrát: "Szabad az út Spanyolországba." Kedves és szép szavak a cikkben, de "továbbra sincs nyugalom". Úgy ám: a vb-n is illene mutatni valamit, ráadásul a bajnokság nívója romlik, nem lesz ennek jó vége. Marketing gyanánt Törőcsik és Nyilasi főszereplésével kislemezt dobnak piacra; s kinyomatnak még néhány csapatképes kártyanaptárt is, jó lesz a Pataki Ági mellett. "Más világ volt - bólint idősebb pályatársunk. - Jobbnak nem mondanám, ellenben nem hergeltek senkit: Luxemburg gyalulása nem kapott nyolc oldalt, Buda elvtársnak se adtak érte kitüntetést."

Négy évvel később, 1985-ben speciel a világranglista élén áll a csapat. Kvalifikációbeli riválisain túl lenyomta az NSZK-t meg Brazíliát, a bécsi vb-selejtezőn pedig úgy veri a sztárokkal teli Ausztriát, hogy Baumann svájci bíró kis hoszszabbítást jelző intését látva Krankl és Prohaska kétségbeesetten mutatja: "Ne!" A válogatottat illetően mindmáig ez a 3-0 volt az utolsó euforikus pillanat: a másnapi cím (másolva a tutit): "Szabad az út Mexikóba". A konklúzió pedig: "Dicséret Mezey Györgynek, valamennyi játékosnak, mindazoknak, akik részt vettek a magyar futball látványos feltámasztásában!"

Feltámasztásában...

Jézus, milyen állapotok lehettek akkor, ha a kétciklusnyi szünet után 1978-ban és 1982-ben is vb-t járt labdarúgósportunk időközben felfeszíttetett és elhalálozott? Citálnánk még, hogy akkoriban a konkrét eredményt, kivált az 50-es, 60-as évek sikerkorszakát tekintették kiindulási alapnak, csak ez így már annyira demagóg, hogy a legjobb volna kihúzni a komplett mondatot.

*

2009 van, a svédek és a portugálok elleni "biztató vereségek" időszaka, amikor még ezen produkcióknak is örülni kell nagyon.

Örülünk is. Széles mosollyal üdvözöltük például Platini UEFA-vezér újítását, miszerint a keleti blokk végre elkerüli a vad kapitalistákat, ekként - BL-főtábla ürügyén - nem az Arsenal húzza végig kis hazánk reprezentánsát a felszentelt magyar gyöpön, hanem elég bevágni néhányat a Kalmarnak, a Tallinn-nak és a Levszkinek. A megvalósítás persze nem ilyen egyszerű, de végre hasonszőrűekkel lehet verekedni, s nem a nehézfiúk jönnek rendet tenni.

Kis lépés az UEFA-nak, nagy lépés a Debrecennek?

A hajdúsági egylet "csak" 1-0-ra kapott ki Liverpoolban: ám ettől még Kiss Zoltán a nagyerdei központban, Steven Gerrard a melwoodi akadémián serdült - jobb lenne, ha negyvenkét pontos betűvel senki nem keltene alaptalan reményeket. Minden mozdulat, amit a BL-ben tesznek meg honfiúink: ajándék. A hátrány akkor is behozhatatlan, ha - úgy hatvanöt százalékon pörgő ellenféllel szemben - elszántsággal, motivációval alkalmilag jelentősen csökken a különbség. "Ha a Los Angeles Lakers tízből kilencszer 135-42 körül verné a Körmendet, akkor egy kifutott 114-67-et bravúrként értékelnénk, nem?" - témázik e-mailen az Európa-hírű kosáredző.

"Minimum tizenöt év" - mondta évtizede, a lemaradást elemezve Bicskei Bertalan volt szövetségi kapitány, az 1984-ben Eb-aranyérmet szerzett ifiválogatott szakvezetője; le is hurrogták, a futballban élők nem szeretik az effajta párhuzamot: talán azért nem, mert a futballból élnek. Egy tévéműsorban magam is feddést kaptam a korábbi zseniális középhátvédtől: "Mi az, hogy a vállalkozó kedvet nem Magyarországon nevelték a válogatott játékosokba?! Hát hol?!" Hát külföldön, köhintettem, s a megannyi sírásba hajló telefonbeszélgetésre gondoltam: "Itt az edzésen is úgy csúsznak oda, úgy lőnek, hogy azt se tudom, hogy hívnak. Nehéz átállni erre a ritmusra." Királytól Dárdain át Hajnalig számos viszontagságos karriernyitány képe cikázik az agyban, ugyanakkor nincs vita: akadnak európai szintű magyar labdarúgók. Ellenben a haver röhögve hív: "Láttad, hogy néznek ki ezek a svédek? Hozzájuk képest mi ifiválogatott vagyunk." A lemaradás nem nőtt, de számottevően nem is csökkent.

"A földön kell járni" - csatlakozik Herczeg, Debrecen új királya. Segítőinek egyike, Bücs gondterhelten néz: a liverpooli 1-0 arra inti majd a Lyont meg a Fiorentinát, hogy a Loki ellen nem elég a cipőt kitenni a kétcentisre nyírt fűre. De ezek legalább kellemes gondok, Magyarország pedig mámoros az antrétól. Akik két hete még a válogatottra pakoltak föl mindent, most a Debrecent tuningolják. Az alap adott, s mintha már oldódna a csoportbeosztáskor érzett sokk: "Gerrard semmi extrát nem mutatott, nem kellett elájulni tőle" - összegez Kiss labdarúgó. Néhány nap, s talán már abban a tudatban korzózik a főutcán: jobb is, mint angol kollégája.

A szerző a Népszabadság újságírója.

Figyelmébe ajánljuk

Hol az ember?

A megfilmesíthetetlen könyvek megfilmesítésének korát éljük – ezek pedig nagyrészt sci-fik. Herbert Ross Dűnéjének sokszor nekifutottak, mire Denis Villeneuve szerzői húrokat pengető két blockbustere végre a tömegek igényeit is képes volt kielégíteni; Isaac Asimov Alapítványából az Apple készített immár második évadát taposó, csillogó űroperát – a Netflix pedig az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerű, kultikus hard sci-fijébe, Liu Ce-hszin kínai író Hugo-díjas A háromtest-triló­giá­jába vágott bele.

Nem viccelnek

  • - minek -

Poptörténeti szempontból is kerek jubileumokkal teli lesz ez az év is – novemberben lesz negyven éve, hogy megjelent a The Jesus and Mary Chain első kislemeze, a melódiát irgalmatlan sípolásba és nyavalyatörős ritmusba rejtő Upside Down.

Elszáll a madárnő

„Én nem tudok, és nem is szeretek a képeimről beszélni. Amit el tudok mondani, azt csak színnel tudom elmondani. Képeimbe belefestettem az életem tragédiáit és örömeit. Ez volt az életem” – halljuk a művész vallomását a kiállítás első termében, a falra vetített 1977-es rövidfilm részleteként.

Aktivizmus színészekkel

  • Erdei Krisztina

Csoszó Gabriella aktivista fotós, töretlen kitartással vesz részt az ellenzéki tüntetéseken és osztja meg képeit azokkal, akik szeretnének mást is látni, mint amit a NER kínál.

Házasok hátrányban

  • Kiss Annamária

Középkorú házaspár egy protokollparti után vendégül lát egy fiatal párt egyetemi lakosztályuk teraszán, hajnali kettőkor. Az elején mit sem sejtenek arról, hogy ez lesz valamennyiük életének talán leghosszabb éjszakája.

Koponyalabirintus

Az alighanem legelismertebb, világirodalmi rangú kortárs román író, Mircea Cărtărescu 2015-ös nagyregénye rendkívüli, monstruózus mű. Kiszámíthatatlan, szabálytalan, megterhelő. Pedig látszatra nagyon is egyszerű, már-már banális helyzetből indul.

Messziről jött zeneszerző

A Tigris és sárkány és a Hős filmzeneszerzője hat éve már járt is nálunk, mégis bemutatásra szorul a magyar koncertlátogatók előtt. A hatvanhat éves, kínai származású komponistáról hídemberként szokás beszélgetni, aki a hagyományos kínai klasszikus zenét tömegekhez vitte el a nyugati világban.

Az ajánlat

Napi rendszeres fellépéseinek sorában Magyar Péter a múlt pénteken a Klubrádióban járt, ahol Bolgár György műsorában mindenféle kijelentéseket tett Ukrajnáról, illetve az ukrajnai háborúról.

A hegyi ember

Amikor 2018 februárjában Márki-Zay Péter az addig bevehetetlennek hitt Hódmezővásárhelyen, az akkoriban igen befolyásos Lázár János városában az időközi polgármester-választáson magabiztosan legyőzte fideszes ellenfelét, reálisnak tűnt, hogy mindez megismételhető „nagyban” is a tavaszi országgyűlési választásokon.

„Pályáznék, csak nem tudom, kivel”

Miért meghatározó egy társadalom számára a migrációról szóló vita? Hogyan változott a meg Berlin multikulturális közege? Saját történetei megírásáról és megrendezéseiről beszélgettünk, budapesti, román és berlini színházi előadásokról, de filmtervei is szóba kerültek. Kivel lehet itt azokra pályázni?

Pusztítás földön, vízen, levegőben

A magyarországi üvegházhatású gázkibocsátás csaknem háromszorosa került a levegőbe az ukrajnai háború első másfél évében. Óriási mértékű a vízszennyeződés, állatfajok kerültek a kipusztulás szélére. Oroszország akár fél évszázadra való természeti kárt okozott 2023 közepéig-végéig.

Alkotmányos vágy

A magyar mezőgazdaság tizenkét éve felel meg az Alaptörvénybe foglalt GMO-mentességnek, takarmányozáshoz tavaly is importálni kellett genetikailag módosított szóját. A hagyományos szója vetésterülete húsz éve alig változik itthon, pedig a szakértő szerint lehetne versenyezni az ukrán gazdákkal.