Egy mese vége

  • 2003. szeptember 25.

Publicisztika

Emlékeznek még Lakatosra, a Trabant-gyújtogató titkosszolgálati tiszthelyettesre, aki 1999 tavaszán azt állította, hogy a 2/A úton megmerényelték?

Emlékeznek még Lakatosra, a Trabant-gyújtogató titkosszolgálati tiszthelyettesre, aki 1999 tavaszán azt állította, hogy a 2/A úton megmerényelték? Hamar kiderült, ő lövöldözött a saját autójára, majd felgyújtotta: a nagy sietségben nemcsak magát égette össze, de az öngyújtóját is a helyszínen felejtette.

Ez persze önmagában még nem lenne okvetlenül érdekes: az ügy a nagyon hülye egyenruhásokról szóló folklór részévé válik, és kész. Csakhogy a mi titkosszolgánkat az eset előtt koronatanúként ajánlotta az Országgyűlés egyik vizsgálóbizottságának figyelmébe a magyar politika Dub hadnagya, a fideszes Kosztolányi Dénes. A "merénylet" így politikai színezetet kapott, ami mögött természetesen a vörösöket kellett keresni; hogy aztán a tényleges történések nyilvánosságra kerülése után a vád visszahulljon a Fidesz fejére, rosszt fényt vetve egyúttal egy minden gyanú felett álló állampolgárra, Kövér Lászlóra. Aki akkortájt nemcsak a legfőbb polgári titkosszolga volt, hanem sokakkal együtt azon mesterkedett, hogy valamiféle történetet rajzoljon Orbán szenzációs bejelentése mögé.

E bejelentés 1998 augusztusában esett meg, s a Horn-kormány idején "a fideszes vezetők ellen közpénzeken folytatott titkos és törvénytelen megfigyelésekről" szólt. Ez volt a gyorsan fölállított, K. Dénes vezette vizsgálóbizottság neve is, megelőlegezve ezzel a kutakodás eredményét. Ám ez az eredmény sehogy sem akart megszületni, sőt, inkább az vált világossá: Orbán nem leleplezett, hanem hazudott.

Így hát Orbán igazolására bizonyítékok kellettek, és ezek egyikét szállította volna - valamelyik nemzetbiztonsági és nyilvánvalóan komcsi fedőcég terhére - a trabantos Lakatos; állítása szerint egy Lada Niváért meg valami garzonért. Ezenkívül tudjuk azt is, hogy még a merénylet helyszínéről fölhívta Kövér miniszter akkori kabinetfőnökét, Szadai Károlyt is.

A váci rendőrség nem nagyon matatott az ügyben, a legfőbb ügyész helyettese végül nyomozást rendelt el, legott titkosítva is a műveletet. A bírósági ítélet e hét elején született meg: az időközben leszerelt tiszthelyettes a hatóság félrevezetéséért megrovásban részesült. Az eljárás során sem Szadait, sem az állítólagos összekötő tisztet nem hallgatták meg (más nevet nem is említett senki), telefonhívás-listát nem ellenőriztek.

Miután a titkosszolgálatokkal - nem először és nem utoljára - jól eljátszadoztak, hazamentek a legények. Ha nem hiszed, utánad járnak.

Figyelmébe ajánljuk