L. László János

Előrehozott 2026

Így váltható le Orbán gyorsan és erőszakmentesen

Olyan intenzitással történnek az események a magyar belpolitikában az utóbbi hónapokban, hogy immár komolyan felvethető: Orbán rendszerét akár a 2026-os általános választások előtt is le lehet váltani. Ideje hát gondolkodni ilyen forgatókönyveken is.

 

Ha az európai parlamenti választáson látványos és meggyőző vereséget szenved a Fidesz, akkor az alkalmas lélektani pillanatnak látszik radikális változások kezdeményezésére. Hiszen ebben az esetben már megalapozottan ki lehet mondani, hogy nem élvezik a választók többségének a támogatását. „Előrehozott választás”, „a parlament önfeloszlatása” − korábban eretnekségnek tűnő kifejezéseket hallani egyre több olyan országosan ismert politikustól is, mint Dobrev Klára, Magyar Péter, Palotás János, Hadházy Ákos vagy éppen Jakab Péter. Ám egyelőre senki nem beszél a hogyanról.

Válaszutak az EP-választás után

Bármekkora vereséget szenvedne is a Fidesz az uniós választásokon, ez jogilag semmiféle belpolitikai lépésre nem kötelezné és nem is kényszerítené őket. A fideszes többségnek lenne ugyan jogi lehetősége előrehozott választások kiírására, ezt azonban csak olyankor szokták alkalmazni a politikai életben, amikor a kormánypártok biztosak a győzelmükben, és úgy ítélik meg, hogy az idő múlásával romlana a helyzetük. Ez két okból sem várható. Egyrészt nem olyan stabil most a Fidesz helyzete, másrészt messze van még 2026, addig – jogi értelemben – háborítatlanul hatalomban maradhatnak.

Az ellenzék számára viszont azért nem lenne ez jó, mert a jelenlegi választási szabályok és médiahelyzet miatt a Fidesz korlátlan erőforrásaira tekintettel és tudván, hogy a kétharmados parlamenti felhatalmazásuk miatt szinte korlátlanul változtathatják meg a törvényeket, a választások kimenetele továbbra is bizonytalan.

A Fidesz politikai megrendülése esetén elméletileg a parlament is lemondathatja Orbán Viktort az úgynevezett konstruktív bizalmatlansági eljárás során. Ilyenkor az Országgyűlés többsége leszavazhatja a miniszterelnököt, de egyúttal a bizalmatlansági indítványt kezdeményezőknek új miniszterelnököt is meg kell jelölniük. Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy a jelenlegi fideszes képviselők egy jelentős része nyíltan Orbán ellen forduljon. Ez ma még nem látszik reális lehetőségnek.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!