Ének a búzamezőkről

  • 1996. július 18.

Publicisztika

Békés megyében a múlt héten lelepleződött a gabonakörök titka. Horn Gyula miniszterelnökelvtárs orosházi meghívásának tett eleget, amikor a féktelen kenyérár-hajszától kiborult. Orosháza, te átok: már majd´ egy hónap múlt el anélkül, hogy a miniszterelnöknek jelentősebb tömegű hallgatóság előtt meg kellett nyilvánulnia. Kis szerencsével - és az orosházi obstrukció nélkül - sajátos országos rekordot állíthatott volna be; a negyvenötödik nap szalagcímek hoznák:
Békés megyében a múlt héten lelepleződött a gabonakörök titka. Horn Gyula miniszterelnökelvtárs orosházi meghívásának tett eleget, amikor a féktelen kenyérár-hajszától kiborult. Orosháza, te átok: már majd´ egy hónap múlt el anélkül, hogy a miniszterelnöknek jelentősebb tömegű hallgatóság előtt meg kellett nyilvánulnia. Kis szerencsével - és az orosházi obstrukció nélkül - sajátos országos rekordot állíthatott volna be; a negyvenötödik nap szalagcímek hoznák: Még negyvenötöt alszunk és kilencven nap hülyeség nélkül. De: a kenyérhelyzet a küszöbön állt. Hornt aggódó tekintetek kereszttüzében felejtették három és fél percre, és egy vegyi reakció folytán előhívódott benne az empátia. Ha ez így megy tovább, hüledezett, akkor holnap megdrágulhat a tej is meg a hús is. Aztán a rangos vendéget elkalauzolták egy tangazdaságba, ahol mindannyian belefeküdtek a búzatáblába, tiltakozva az indokolatlan áremelés ellen. Aztán már mindenki rég felhívta a figyelmet az olcsóságukkal tüntető ipari sajtos pogácsákra, de Horn nem tudta abbahagyni. Habot vetett a szája. Belegázolt a búza intimszférájába. Simogatta, becézgette a kalászokat, és száz forint alatti árról álmodott. A miniszterelnök fehér lova szügyig gázol a kenyérárban. De nem csak ezért lehetett Horn Gyulát sajnálni. A múlt hét végén az egyébként kiváló Betlen Jánosnak jutott a szerep, hogy a miniszterelnök mikrofonállványa legyen a koalíciós kormány két évének okán. A produkcióra kár szót vesztegetni, de attól meg lehet dögleni, hogy a szocialistáknak nincs újságjuk, ahová lehetne kormánypropagandát plaszírozni. Nem tudnak leszólni a tévébe, hogy kéne egy ilyen vagy olyan műsor. Olyan volt ez, mint amikor valaki nagy társaságban viccet mesél, de közben orrából termetes zöld fika lóg. Valahogy mindenki csak kényszeredetten tud röhögni. Vagy Horn nem néz tévét, vagy a tévések nem nézik meg az interjúkat: előtte hosszasan magyarázkodtak, hogy egy kis malőr történt, hamarosan képernyőre kerül az, ami kimaradt a műsorújságból. Van ilyen; lapzárta, határidők szorítása.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?