Kapronczay Stefánia-Spronz Júlia

Irul a pirula

Álvita az abortusztablettáról

  • Spronz Júlia
  • Kapronczay Stefánia
  • 2012. június 30.

Publicisztika

Az elmúlt héten újabb abortuszvita robbant ki hazánkban, ezúttal az abortusztabletta engedélyezése örvén.

A magyar gyógyszerészeti hatóság 2012. május 17-én regisztrálta az egyik abortusztablettát, a Medabont. A nyilvántartásba vételt a gyártó cég, a Sun Pharmaceutical az egységesített európai rendszernek köszönhetően egyszerre több országban kezdeményezte, s a magyar gyógyszerészeti hatóságtól is megkapta a regisztrációt. Ám ahhoz, hogy a tabletta ténylegesen hozzáférhető legyen az itthoni kórházakban, még a társadalombiztosítási támogatásba foglaláshoz szükséges lépéseket is meg kell tenni, és ki kell dolgozni az alkalmazás szakmai protokollját. A társadalombiztosítási támogatásba foglalás alapvető fontosságú a magyar egészségügyben ahhoz, hogy ténylegesen alkalmazzanak egy eljárást. E procedúra a mai magyar viszonyokat ismerve a végtelenségig elhúzható.

A terhesség megszakításának egyik módjáról van szó, amit az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) a vákuumaspirációs műtéti módszerrel egyenrangúként ajánl a terhesség 9. hetéig - például a hagyományos kürettel szemben. A gyógyszeres eljárás két tabletta együttes alkalmazását jelenti. Az első, a mifepriston blokkolja a terhességi hormon, a progeszteron termelődését, így a terhesség megszakítását idézi elő. A másik gyógyszert, a prosztaglandinkészítményt az első után 24-48 órával kell bevenni, ez a méhnyak tágulását, valamint a méh összehúzódását okozza. Ekkor a spontán vetéléshez hasonló folyamat következik be. Az abortusztabletta nem keverendő össze az esemény utáni tablettával, amely a nem védett szexuális aktus után 3-5 napon belül alkalmazva a terhesség kialakulását akadályozza meg a beágyazódás gátlásával. Az abortusztabletta előnye, hogy a fertőzésveszély gyakorlatilag nulla, a méh gyorsabban regenerálódik, mint a műtéti beavatkozásnál, így nem csak a nő számára lehet biztonságosabb, járhat kevesebb szövődménnyel, de egy esetleges későbbi terhesség kihordását is kevésbé veszélyezteti. A tabletták bevétele után erős görcsök és vérzés is felléphet, akár több napig is. Az esetek 2-7 százalékában nem hatékony a beavatkozás, és műtéti úton kell kiüríteni a méhet. Maga az abortusz több napot vesz igénybe, míg a műtét 10-15 percig tart.

Nem, nem, soha

Az abortusztabletta itthoni regisztrálásának híre ismét lehetőséget teremtett a KDNP politikusainak és a magukat magzatvédőnek nevező férfitársaiknak, hogy felszólaljanak - látszólag a tablettával szemben, valójában újabb kirohanást intézve a művi terhességmegszakítás ellen. 2005-ben, miután az ún. RU486 nevű abortusztabletta felkerült az alapvető fontosságú gyógyszerek WHO-listájára, a magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium (SZNSZK) már a tabletta alkalmazásának támogatásáról döntött - meghatározott körülmények között: szigorúan kórházi felügyelettel és a terhesség 8. hetéig. De egy kisebb, ám annál hangosabb csoportnak akkor is sikerült olyan politikai vihart kavarnia, ami bizonyára hozzájárult ahhoz, hogy a tabletta magyarországi regisztrációja elhalasztódott egészen idén májusig.

A mostani próbálkozás sem kecsegtet sok sikerrel. Szócska Miklós egészségügyi államtitkár ugyanis kerek perec kijelentette, hogy bár regisztrálták, a tablettát nem fogják forgalmazni Magyarországon. E drasztikus döntést az államtitkár ismeretlen eredetű "szakmai vita kialakulásával" indokolta; kivitelezni pedig a regisztráció ellenére sem lesz nehéz. Elég a jogszabályi határidőket a végletekig kitolni - be nem tartásuknak úgysincs szankciója -, és adminisztratív módon akadályozni a szakmai protokoll kidolgozását. Az orvosok, kórházi vezetők nagy része már most annyira megrettent a hangoskodóktól, hogy szakmai meggyőződése ellenére sem fogja nyíltan támogatni a tabletta alkalmazását, siettetni a folyamatot - különösen akkor nem, amikor a kórházak sorra kerülnek állami kézbe. Rácz Jenő, a Magyar Kórház Szövetség elnöke is úgy fogalmazott: "nem célszerű a gyógyító intézményeknek egy politikai vita erőterébe belépni".

Hisz az abortusztabletta valójában politikai ügy - annál is inkább, mert az "alkalmazás kockázatáról, hosszú távú mellékhatásairól" folyó állítólagos szakmai vitáról eddig nem sokat tudhattunk meg. Az egyik oldalon megszólaló, jobbára névtelenségbe burkolózó nőgyógyászok, a neves orvos-genetikus, a korábbi egészségpolitikus mind egyetértenek abban, hogy nincs tudomásuk a felhasználással kapcsolatos szakmai vitáról: a szakma ugyanis egységesen támogatja az abortusztablettát. Kifejtették azt is, hogy a műtéti beavatkozással járhat fertőzés, ami veszélyezteti a későbbi teherbe esést, és a méhszáj tágítása növelheti a koraszülés esélyét is.

A másik oldalt képviselő nőgyógyászhoz egyelőre nem volt még szerencsénk, ellenben KDNP-s politikusok, az Alfa Szövetség, az Összefogás a Magyar Családokért Országos Egyesület, a Pacem in Utero Egyesület, valamint a katolikus és evangélikus egyház sem hagyta ki az állásfoglalást az abortusztablettáról. Hogy pontosan mi a kifogásuk, nem derült ki, érveik ugyanis ellentmondanak egymásnak. Egyes aggódó férfiak attól tartanak, hogy a tabletta könnyelművé teheti a nőket, és eztán üptre kapdossák a pirulát ahelyett, hogy megszenvednének bűnükért a kés alatt. Ezzel szemben a projektfelelős Nagy Kálmán a nagyobb lelki megterheléstől félti nőnemű embertársait, hisz gyógyszeres abortusz esetén nem tolhatják át a felelősséget a beavatkozást végző orvosra.

Tény viszont, hogy a tabletta a világ 37 országában használatos, és a 20 éves felhasználási tapasztalat igen pozitív: a gyógyszer biztonságos és hatékony. A módszert alkalmazó országok statisztikái szerint az abortuszért folyamodó nők 50-70 százaléka a tablettás beavatkozást választja. Magyarországon a tablettát egy budapesti magánklinikán már két éve alkalmazzák, ún. egyedi importengedéllyel. A magánklinika saját elmondása szerint eddig összesen 290 ilyen beavatkozást végeztek, nagyon jó hatékonysággal, mindössze 7 esetben volt szükség a méh más módszerrel történő kiürítésére. Az is tudható, hogy a gyógyszeres megszakítás lehetősége nem növelte az abortuszok számát, viszont a terhesség korábbi szakaszára hozta előre a beavatkozás időpontját, ami a potenciális komplikációk csökkenésével jár. Tény az is, hogy a világon eddig összesen 10-11 olyan halálesetet dokumentáltak, amelyet összefüggésbe hoztak a tabletta használatával, ám ezeknél a használati utasítás megszegését is megállapították.

Bár rendre elhangzik a politikusok szájából, hogy nem akarják szigorítani az abortuszszabályozást, ne legyen kétségünk: az efféle "viták", a kommunikáció arra jó, hogy nők esetlegesen külföldön próbálják elvégeztetni a beavatkozást, de arra semmiképp, hogy a tényleges abortuszok száma csökkenjen. Egy bécsi klinika orvosa arról számolt be, hogy hetente 2-4 magyar nő érkezik hozzájuk a terhességének megszakítására. Ennek oka a beszámolók szerint egyrészt a magyarországi "kötelező tanácsadás" (ennek keretében kétszer kell egy idegennek intim kérdésekről nyilatkozni), másrészt a tablettás abortuszhoz való hozzáférés korlátozása.

Amiről érdemes

A terhességmegszakítások számára ténylegesen ható tényezőkről, a szükséges közpolitikai változásokról valóban érdemes volna szakmai és társadalmi vitát folytatni. E tényezők egyik része a nem kívánt terhesség megelőzésében vállalt állami szerepet érinti, a másik a gyermekvállalást ösztönző, a nők egyenlő társadalmi szerepét erősítő állami segítséget. A Guttmacher Intézet friss tanulmánya újfent rámutatott arra, hogy milyen fontos a fogamzásgátlásról való tudás átadása a fiatalabb generációknak. Három csoportot vizsgáltak, az egyik esetében kizárólag az önmegtartóztatásról szólt a szexuális nevelés, a másiknál az önmegtartóztatás mellett használható információkat adtak át a fogamzásgátlásról, míg a harmadik csoport semmilyen tájékoztatást a témában nem kapott. Az első két csoport esetében hasonlóan később került sor az első szexuális együttlétre, ám a második csoport tagjai felelősségteljesebb magatartást tanúsítottak, szignifikánsan magasabb volt az óvszerhasználat aránya.

A használható információkat átadó, időben történő, hiteles tájékoztatás mellett azonban alapvető a fogamzásgátló eszközök és készítmények elérhetősége is. Az elérhetőség pedig megfizethetőséget is jelent. Bár a magzatvédelmi törvény 1992 óta előírja, hogy az államnak rászorultsági alapon támogatnia kell a hozzáférést a fogamzásgátló szerekhez, a fogamzásgátlók társadalombiztosítási támogatása továbbra is nulla forint. A módszerek igen különbözőek, más és más eljárás ajánlott különböző életkorban, élethelyzetben, azonban egy dologban hasonlítanak: igen drágák. A tablettás fogamzásgátlókra havi 3-8 ezer forintot kell költeni, és ennyibe kerülnek a hosszú távú (spirál, injekció) módszerek is.

A nem kívánt terhességek hatékony megelőzésétől természetesen nem fog több gyerek születni. Amitől viszont fog, az a nők érdekeltté tétele a gyerekvállalásban. Ezt segítheti a munkavégzés szabályainak az egyéni gyermeknevelési választásokra tekintettel lévő kialakítása, a rugalmas munkaidő tömeges bevezetése, a munkahelyteremtés, a bölcsődei, óvodai férőhelyek növelése, a nők esélyegyenlőségének javítása, a férfiak valódi és érzékelhető bevonása a gyereknevelésbe.

"A leginkább jogfosztott és kiszolgáltatott helyzetben lévő kisebbség, a magzati korban lévő gyermekek" képviselőinek szerepében tetszelgő KDNP mind ez idáig elmulasztott e témákban fellépni. "Amíg a KDNP a kormány meghatározó része, nem lesz abortusztabletta Magyarországon" - nyilatkozta viszont Semjén Zsolt pártelnök az abortusztabletta ellen szervezett civil megmozduláson, május 23-án. Merész kijelentés attól a koalíciós párttól, amelynek érdemi ráhatása a kormánypolitikára meglehetősen csekély: különösen most, hogy a kétharmados törvények zömét már letudták. Ilyen bátor kinyilatkoztatásra a KDNP csak akkor ragadtatja magát, ha élvezi a Fidesz hallgatólagos támogatását. Így viszont mindkét fél jól jár: a KDNP az élet védelmezőjének szerepében tetszelegve építgetheti saját identitását s játszhat saját táborának, a Fidesz pedig, miközben a KDNP kimondja titkos gondolatait, megússza a konfrontálódást a társadalom - az abortusz szigorítását ellenző - többségével.

A végeredmény pedig az, hogy nem lesz abortusztabletta Magyarországon. Marad az egyedi importengedéllyel behozott készítmény vagy az ausztriai utazás. Az "életpártiak", akik a magzatok védelmére hivatkozva most egy korszerű módszer alkalmazását akadályozzák meg, így veszik semmibe a nők egészségét, a későbbi terhességekből származó magzatokat és a nők felelős döntését.

Kapronczay Stefánia a Társaság a Szabadságjogokért, Spronz Júlia a Patent Egyesület munkatársa.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.